Bedene v Wimbledonu uspešno mimo 1. ovire

Bedene v Wimbledonu uspešno mimo prve ovire. (Foto: zimbio.com)

Bedene v Wimbledonu uspešno mimo prve ovire. (Foto: zimbio.com)

Slovenski tenisač Aljaž Bedene je uspešno pričel z misijo Wimbledon 2018. V 1. krogu glavnega dela turnirja je s 4:6, 7:6(4), 7:6(4) in 6:4 ugnal žilavega Britanca Camerona Norrieja in si tako zagotovil mesto v 2. krogu. Tam ga po vsej verjetnosti čaka obračun proti Moldavcu. 

Bedene v Wimbledonu uspešno mimo prve ovire. (Foto: zimbio.com)
Bedene v Wimbledonu uspešno mimo prve ovire. (Foto: zimbio.com)

Cameron Norrie, ki je v manj kot letu dni na ATP lestvici napredoval za skoraj 200 mest, se je po pričakovanjih izkazal za neugodnega nasprotnika. A Aljaž Bedene je tokrat vnovčil svoje izkušnje in po izgubljenem prvem nizu rezultat obrnil sebi v prid.

28-letni Ljubljančan je v prvem nizu sicer dobro serviral in nasprotniku zabil 5 asov. Pri rezultatu 3:3 se je kot prvi prebil do žogice za “brejk”, a je ni izkoristil, uspešnejši pa je bil v 10. igri Britanec, ki je drugo “brejk” žogico pretvoril v dobljeni prvi niz.

V drugem nizu sta tekmeca oba popustila na svoj začetni udarec in kar dvakrat dovolila nasprotniku odvzem lastnega začetnega udarca. V podaljšano igro je s psihološko prednostjo vstopil Britanec, saj je bil on tisti, ki je obakrat bil v zaostanku “brejka”, a mu je vselej takoj uspel “ribrejk”.  V tie-breaku Aljaž na svoj začetni udarec ni naredil napake in rezultat poravnal na 1:1 v nizih.

Tretji niz je bil bolj kot ne sprehod do nove podaljšane igre, saj sta bila tekmeca znova izjemno zanesljiva na svoj začetni udarec. Na prvi servis je Bedene namreč dobil 89% vseh točk (16/18), še boljši pa je bil Norrie, ki je bil ob prvem začetnem udarcu kar 92-odstotno uspešen (23/25). Vseeno je bil nevarnejši Slovenec, ki se je pri vodstvu 5:4 prebil do dveh žogic za niz, na koncu pa niz zaključil šele z uspešno podaljšano igro.

V četrtem nizu je Bedene pri zaostanku 0:1 odbil napad nasprotnika, bilo je 15:40, do ključnega “brejka” pa nato sam prišel v 5. igri, ko je izkoristil prvo žogico za odvzem servisa nasprotniku in povedel s 3:2. V naslednjih treh igrah na svoj začetni udarec je Bedene nato skupaj izgubil le 2 točki in tako tekmo prepričljivo pripeljal do konca.

Nasprotnik Bedeneta še ni znan

V prvem dnevu so organizatorji v moškem delu žreba “pod streho” spravili vse načrtovane obračune, z izjemo enega. Tema je namreč prehitela Raduja Albota in Pabla Carreno-Busto, ki sta se podala v 5. niz. Prav zmagovalec tega obračuna se bo v 2. krogu pomeril proti Aljažu Bedenetu. Po prvem dnevu bolje kaže Moldavcu, ki je v 2. nizu Špancu zavezal celo kravato, v 5. nizu pa vodi s 3:1.

Statistika Bedeneta v 1. krogu:
17 asov
5 dvojnih napak
44 winnerjev
21 neizsiljenih napak
62% zadetih prvih servisov
80% dobljenih točk ob zadetem prvem servisu (63/79)
65% dobljenih točk ob zadetem drugem servisu (31/48)
67% uspešen pri branjenju žogic za “brejk” (6/9)
33% uspešen pri izkoristku žogic za “brejk” (3/9)
Skupno število osvojenih točk: 139:129 v korist Bedeneta

Wimbledon (VB, £15.982.000), posamezno (M)
1. krog: Bedene A. (Slo) – Norrie C. (Vb) 4:6, 7:6(4), 7:6(4), 6:4
2. krog: Bedene A. (Slo) – Albot R./Carreno-Busta P.