Bedene in Kavčič sta se uspešno poslovila, Artnak in Križnik dobro začela

Matic Križnik je dobro formo iz Roehamptona prenesel tudi v Wimbledon. (Foto: Matic Klansek Velej / Sportida)

Obračun Davisovega pokala med Slovenijo in Estonijo v Portorožu je bil nekaj res posebnega. Od profesionalnega tenisa sta se poslovila Aljaž Bedene in Blaž Kavčič, v čevlje katerih stopata mlada slovenska teniška upa Bor Artnak in Matic Križnik. 

Matic Križnik je proti Estoniji debitiral v Davis Cup reprezentanci. (Foto: Matic Klansek Velej / Sportida)

Slovenija si je s prepričljivo zmago nad Estonijo priigrala novo priložnost, da se vrne v 1. svetovno skupino Davisovega pokala. Žreb ji je za nasprotnika namenil Turčijo, ki v septembrskem terminu ni imela pravih možnosti na gostovanju v Kolumbiji.

Ob zaključku kariere Aljaža Bedeneta in Blaža Kavčiča ter odsotnosti Blaža Role, ki okreva po operaciji kolena, gre pričakovati, da se bosta že februarja proti Turčiji v glavni vlogi znašla 18-letni Bor Artnak in še leto mlajši Matic Križnik.

Kavčičev varovanec, ki je ravno septembra dopolnil 17 let, je proti Estoniji odigral svojo krstno tekmo v Davisovem pokalu in v statistiko vpisal zmago. Nekaj malega več izkušenj ima v članskem ekipnem tekmovanju že Artnak, ki je sodeloval pri treh reprezentančnih akcijah. Proti Paragvaju in Estoniji je skupaj zabeležil dve zmagi, edini poraz pa doživel na zahtevnem gostovanju v Čilu, kjer je nudil dober odpor takrat 98. igralcu sveta (danes že 70.) Alejandro Tabilo.

Bor Artnak je v Davisovem pokalu v treh tekmah zabeležil dve zmagi. (Foto: Matic Klansek Velej / Sportida)

Proti Estoncem je prvič do mesta članski ekipi za Davisov pokal prišel tudi 18-letni Maj Premzl, ki tokrat na igrišču še ni dočakal svoje priložnosti. Svojo statistiko v Davisovem pokalu sta polepšala Blaž Kavčič in Aljaž Bedene. Prvi je kariero zaključil s 23 zmagami in 13 porazi (posamezno 17-9), medtem ko je Bedene v svojo statistiko vpisal 11 zmag in 3 poraze (posamezno 9-1). Kot eno največjih Kavčičevih zmag bi lahko šteli tisto iz leta 2010, ko je na Otočcu nadigral Grigorja Dimitrova, Bedene pa se je še posebej izkazal leta 2018 proti Poljski, ko je v dveh nizih odpravil tako Huberta Hurkacza kot tudi Kamila Majchrzaka. 

Blaž Kavčič in Aljaž Bedene sta v slovenskem tenisu pustila neizbrisen pečat. (Foto: Matic Klansek Velej / Sportida)