ATP Basel: Federer domov prinesel zmago in veselje

Letos meseca maja je prvič vstopil med najboljših sto na svetu, danes pa se je 28-letni Marius Copil povsem enakovredno boril z Rogerjem Federerjem v finalu ATP turnirja serije 500 v Baslu, kjer je iskal svojo prvo turnirsko zmago.

Roger Federer si je oddahnil pred domačimi gledalci (Foto: ATP)

Švicar je dobil uvodno podaljšano igro, a tudi tokrat – kot smo že vajeni ta teden v Baslu – je moral reševati zgodnji izgubljeni začetni udarec. Dnevi, ko mu je bilo nemogoče odvzeti igro na njegov servis, so očitno mimo. Ampak hitro je ujel priključek, nato pa v podaljšani igri prevzel pobudo in z agresivno igro, ki jo je malce “ukradel” Copilu iz uvodnih iger tekme, slavil s 7:6(5). Romun se je vseskozi čudovito zanašal na svoj gigantaski začetni udarec, ki mu je prinašal veliko število hitrih in poceni točk.

Enako je bilo v uvodu drugega niza, kjer je bil ponovno Švicar tisti, ki je klonil prvi. Pohvaliti je potrebno Romuna, ki ni obupal in se še naprej hrabro boril. Še naprej se je zanašal na svoje močne udarce in silil Federerja, da ta odigra vrhunsko. Nekaj napak na forehand strani s strani domačega favorita je bilo dovolj, da je Copil povedel s 3:0.

Velika vrnitev Rogerja Federerja

Prednost ni trajala dolgo – podobno kot v prvem nizu- in Federer se je vrnil, nato pa v deveti igri prišel do vnovičnega ključnega brejka. V igri je imel veliko srečo (prednost domačega terena), saj sta dve njegovi žogici za las oplazili osnovno črto, medtem ko sta dve žogici Copila za centimeter zgrešili svoji tarči. Sokolje oko je bilo na strani domačina, ki je nekaj minut kasneje razprodano dvorano (z zmago 7:6 in 6:4) razveselil z rekordno deveto turnirsko zmago v Baslu in 99. turnirsko titulo v karieri! Sedaj že vsi nestrpno čakamo na jubilejno.

Turnirji, na katerih je bil Federer najbolj uspešen

 Turnir  Št. naslovov
 Swiss Indoors Basel  9
 Gerry Weber Open  9
 Wimbledon  8
 Western & Southern Open  7
 Dubai Duty Free Tennis Championships  7