Znanih vseh osem četrtfinalistov Davisovega pokala

Novak Đoković - Davisov pokal (Foto: Facebook)

Britanci, brez slovitih bratov Andyja in Jamieja Murrayja, so si mesto med najboljših osem moških teniških ekip zagotovili z zmago nad Češko. Dan Evans, 25. igralec na lestvici ATP, je poskrbel za nepričakovan spodrsljaj, ko ga je z 2:0 v nizih, 6:2, 7:5, ugnal teniška številka 143 Tomaš Machač. Britance je tako v Innsbrucku reševal 12. igralec sveta Cameron Norrie, ki je s precejšnjimi težavami sicer s 6:1, 2:6, 6:1 premagal Jirija Lehecko.

Odločilno zmago in s tem točko pa sta zagotovila Joe Salisbury in Neal Skupski, ki sta v dvojicah s 6:4, 6:2 odpravila kombinacijo Machača in Jirija Veselyja. Britanci so v skupini C končali na vrhu, potem ko so z 2:1 odpravili tako Francoze kot Čehe, ki so izgubili tudi proti Francozom. Francija je trenutno v čakalnici. V četrtfinala bosta napredovali tudi dve najboljši drugouvrščeni ekipi.

Novak Đoković – Davisov pokal (Foto: Facebook)

V Torinu v Italiji se bosta v ponedeljek za mesto v polfinalu pomerili ekipi Hrvaške in gostiteljev Italije.

Hrvati so brez težav s 3:0 odpravili Avstralijo, nato pa še z 2:1 Madžarsko za prvo mesto v skupini D. Nino Serdarušić, 242. igralec sveta, je na poti do druge točke za Hrvate vpisal pomembno zmago proti Fabianu Marozsanu s 6:4, 6:4. Za Madžare je dosegel izenačenje Zsombor Piros, 282. igralec z lestvice ATP, ki je presenetljivo ugnal zmagovalca OP ZDA iz leta 2014 Marina Čilića, 30. igralca sveta, s 4:6, 7:5, 6:4. Olimpijska prvaka v moških dvojicah iz Tokia Nikola Mektić/Mate Pavić sta bila nato dovolj zanesljiva proti Fabianu Marozsanu in Petru Nagyju s 7:6 (6), 6:2 za četrtfinale z zmagovalcem skupine E Italijo.

V izločilne boje se je prebila tudi reprezentanca Kazahstana, ki je v obračunu skupine B v Madridu s 3:0 ugnala Kanado

Pred tem so bili Kazahstanci z 2:1 boljši od Švedov. Mikhail Kukuhkin je premagal Braydena Schnura s 6:3, 6:7 (5), 7:5, Alexander Bublik je bil zanesljiv proti Vaseku Pospišilu s 6:2, 7:6 (6). Kazahstanska dvojica Andrey Golubeev/Aleksandr Nedovjesov pa je nato premagala kanadski par Peter Polansky/Brayden Schnur s 6:4, 6:7 (6), 6:1.

Na sporedu je bil še obračun med Nemčijo in Avstrijo v skupini F. Slavili so Nemci, ki so Avstrijce na njihovem domačem terenu v Innsbrucku izločili z 2:1.

Davisov pokal končni vrstni red

Jurij Rodionov je Avstriji priboril prvo in edino zmago v obračunu z Nemčijo. Boljši je bil od Dominika Köpferja s 6:1, 7:5. Drugi posamični dvoboj je osvojil Jan-Lennard Struff, ki je s 7:5, 6:4 premagal Dennisa Novaka. Odločala je igra dvojic, v kateri sta Kevin Krawietz in Tim Pütz s 6:3,4 6:4 premagala kombinacijo Oliver Marach/Philipp Oswald.

V izločilne boje se je z dvema točkama uvrstila Nemčija, Srbija s prvim igralcem sveta Novakom Đokovićem, ki je premagala Avstrijo, a klonila proti Nemčiji, je šla kot drugouvrščena ekipa v skupini v čakalnico. Potekala sta še obračuna med ZDA in Kolumbijo v skupini E ter med Španijo in Rusijo v skupini A, ki sta določila zadnja dva četrtfinalista.

V nadaljevanje tekmovanja so se uvrstile še Rusija, Nemčija in Srbija.