Znanih vseh 16 udeležencev zaključnega turnirja Davisovega pokala

Davisov pokal (Foto: https://www.daviscup.com)

Po kvalifikacijskih obračunih za nastop na zaključnem turnirju Davisovega pokala je znana šestnajsterica, ki se bo udarila za naslov v največjem ekipnem teniškem tekmovanju na svetu. Poleg štirih reprezentanc, ki so si že pred tem zagotovile nastop, se jim je ta konec tedna pridružilo še 12 preostalih reprezentanc.

Davisov pokal (Foto: https://www.daviscup.com)

Kanada si je kot lanska zmagovalka 110. izdaje tega tekmovanja nastop na letošnjem zaključnem turnirju zagotovila neposredno, Avstralija pa kot finalistka. Posebni vabili sta prejeli še reprezentanci Španije in Italije.

V soboto so si zaključni turnir priigrale Francija, Velika Britanija, Srbija, Švedska, Švica in ZDA.

Francija je s 3:2 ugnala Madžarsko, z enakim izidom je bila Švica boljša od Nemčije, Velika Britanija je bila s 3:1 uspešnejša od Kolumbije, prav tako s 3:1 je Švedska premagala Bosno in Hercegovino, Srbija in ZDA pa sta s 4:0 ugnali reprezentanci Norveške oziroma Uzbekistana.

V zgodnjih nedeljskih urah je Južna Koreja presenetila Belgijo in slavila s 3:2, v popoldanskem sporedu pa so si napredovanje priigrale še reprezentance Nizozemske, Finske, Hrvaške, Čila in Češke.

Nizozemci so bili s 4:0 boljši od Slovaške, Finci so s 3:1 premagali Argentino, z enakim izidom je Hrvaška ugnala Avstrijo, Čile Kazahstan, Češka pa Portugalsko.

Šestnajsterica najboljših reprezentanc se bo na letošnjem zaključnem turnirju merila v dveh delih. Med 12. in 17. septembrom bo skupinski del, ki ga bodo gostila štiri mesta, izločilni boji pa bodo nato med 21. in 26. novembrom v španski Malagi.

Še naprej ni jasno, kakšna bo prihodnost Davisovega pokala od leta 2024 naprej, potem ko je Mednarodna teniška zveza (ITF) predčasno prekinila pogodbo s podjetjem Kosmos.

Tega je ustanovil nekdanji španski nogometaš Gerard Pique, v zadnjem času pa podjetje ni izplačevalo po pogodbi načrtovanih sredstev, zato je bil ITF primoran prekiniti pogodbo, podpisano leta 2018. Ta je bila vredna tri milijarde ameriških dolarjev oz. 2,77 milijarde evrov za 25 let. Podjetje se je že obrnilo na Mednarodno športno razsodišče.

Izidi Davisovega pokala
- kvalifikacije za zaključni turnir:
Hrvaška - Avstrija       3:1
Madžarska - Francija      2:3
Uzbekistan - ZDA        0:4
Nemčija - Švica        2:3
Kolumbija - Velika Britanija  1:3
Norveška - Srbija       0:4
Čile - Kazahstan        3:1
Južna Koreja - Belgija     3:2
Švedska - BiH         3:1
Nizozemska - Slovaška     4:0
Finska - Argentina       3:1
Portugalska - Češka      1:3

Vir: Tenis Slovenija, STA