Po prihodu z dolge ameriške turneje, nazadnje je nastopala v Kolumbiji, je naša najvišje uvrščena teniška igralka na lestvici WTA Tamara Zidanšek danes prvič trenirala v Kopru.  Kaja Juvan bo prvi trening opravila jutri.

Naj spomnimo, v petek 14. in soboto 15. aprila bo v Kopru potekala dvoboj pokala BJK med Slovenijo in Romunijo. Zmagovalka dvoboja se bo uvrstila na zaključni turnir najboljših dvanajstih reprezentanc na svetu, tako da lahko tekmovanju rečemo tudi svetovno ekipno prvenstvo v tenisu.

Zidanškova je nazadnje nastopala v Bogoti, kjer je prišla do četrfinala. Po dolgi poti je bila danes že na igrišču v Kopru. “S prvim treningom sem zelo zadovoljna. Prvi trening po dolgi poti je namenjen temu, da se telo znova prebudi. Razmere so drugačne kot so bile v Bogoti, ampak mi odgovarjajo. Smo na domačih igriščih. Tam so bile razmere res povsem drugačne. Dihanje na nadmorski višini 2600 metrov in več je kar oteženo. Ob prihodu domov se mi zdi, kot da imam nova pljuča. Lahko bi šla na maraton (smeh). Je pa potrebno malce bolj udariti po žogi. Žoge ne letijo, so bolj počasne. Meni se je lažje vrniti iz višine na nadmorsko višino ob morju. Jutri me čaka nov trening, na katerem upam, da se bom še bolj privadila na nove razmere in izboljšala stvari, ki danes še niso bile na najvišjem nivoju, “ je rekla Zidanškova in nato spregovorila tudi o rezultatskih uspehih na drugi strani luže: “Cilj te sezone je najti konstantnost v igri in rezultatih. Pomembno mi je, da odigram čim več tekem, da bom čim večkrat zmagala. Seveda ni možno, da je ta konstantnost prisotna vsak dan. Zelo sem zadovoljna z zadnjo turnejo, pa tudi turnirji ITF v Evropi pred odhodom na drugo stran sveta so bili dobri. Vsi ti odigrani turnirji so bili dober vložek za cilj, ki ga imam.”

Zidanškova je v zadnjem tednu na lestvici WTA napredovala za osem mest in je trenutno na 102. mestu. Potem, ko je lani novembra na dvoboju s Kitajski ni bilo, je zdaj presrečna, da je znova del ekipe. “Že od nekdaj je vzdušje v ekipi izjemno. Na turnirje potujem bolj ali manj sama, tu pa je prisotna ekipa. Druženje. Dobra volja. Želela bi si, da bi bilo tega še več. Da bi mogoče, kdaj potovali skupaj na turnirje kot ekipa. Tako, da bom čim bolj izkoristila ta teden. Tudi za druženje,” je za konec dejala Zidanškova, ki bo jutri prisotna tudi na uradni novinarski konferenci. Dekleta potem čaka še uradna večerja, kjer bodo športna oblačila zamenjala za svečane obleke, v četrtek pa je na sporedu še žreb. V petek se bo prvi dvoboj začel ob 13. uri, v soboto pa ob 11. Vstop bo prost, dvoboj pa bo prenašala televizija Šport TV.

Selektor Andrej Kraševec ima za dvoboj proti Romuniji na voljo naslednje igralke: Tamara Zidanšek (102. WTA), Kaja Juvan (121. WTA), Nina Potočnik (266. WTA)., Pia Lovrič (572. WTA), Ela Nala Milić pa je 63. mladinka na svetu.

Za Romunijo bodo v Kopru igrale Ana Bogdan (58. WTA), Jaqueline Adina Cristian (180. WTA), Irina Maria Bara (234. WTA),, Anca Alexia Todoni (719. WTA) in izkušena igralka v igri dvojic 35-letna Monica Niculescu (41. WTA, dvojice).

Slovenija in Romunija sta se v pokalu BJK srečali enkrat. Leta 2000 je Slovenija v Španiji zmagala s 3:0. Za Slovenijo sta igrali Tina Križan in Katarina Srebotnik.

Vir: Tenis Slovenija