V Kopru je bila danes na urniku uradna novinarska konferenca. Prvič je bila pred dvobojem pokala BJK med Slovenijo in Romunijo na treningu tudi Kaja Juvan. Zvečer naša dekleta čaka tudi uradna večerja na kateri bo prisoten tudi predsednik Mednarodne teniške zveze David Haggerty.

“Po prihodu domov sem se odločila za tekmovalni premor. Nisem pa razmišljala o tem, da ne bi nastopila v Kopru. Ekipa mi veliko pomeni, rada igram za Slovenijo. Počutim se zelo dobro. Vedno, ko igram doma, dobim dodatno energijo. Z ekipo se dobro razumemo. Res se veselim prihodnjih tekem. Po eni strani je to velika priložnost za nas. Zavedamo se, da imamo kakovost, da nismo slučajno prišle tako visoko. Ciljamo, da bomo čim dlje tako visoko. Še vedno se rada spominjam tekme s Kitajsko. Takrat smo pokazale, da imamo kakovost in povezanost. Tudi tokrat gremo s takšno energijo v ta dvoboj. Na ekipnih tekmah lahko malenkosti naredijo razliko. Že to, da igramo doma je velika prednost. Upam, da bo prišlo veliko navijačev. Vesela sem, da je z nami tudi Tamara, dali bomo vse od sebe in verjamem, da imamo možnosti za zmago,” je dejala Kaja Juvan, ki je danes prišla v Koper in opravila trening z Živo Falkner in Elo Nalo Milič.

Zmagovalke dvoboja se bodo uvrstile na zaključni turnir najboljših dvanajstih reprezentanc na svetu. Največji uspeh Slovenije v pokalu BJK je uvrstitev med zadnjih osem reprezentanc leta 2003, ko so Slovenke nato izgubile proti Rusinjam. “Za zdaj pritiska še ne čutimo. Ko bodo tekme blizu pa verjamem, da bo tega pritiska nekaj več. Naš cilj je, da naredimo vse za zmago. Upam, da se nam bo izšlo. Želja je, da bodo tribune polne in da bo vreme lepo. Mislim, da nam bo uspelo,” je o pritisku dejal kapetan Andrej Kraševec, svoj pogled pa je predstavila tudi Tamara Zidanšek. “V teniškem življenju je pritisk prisoten vsak dan. Tega smo vajeni. Vseeno pa je ta dogodek nekaj posebnega. Piše se zgodovina slovenskega tenisa. Igranje za državo je nekaj posebnega. V ekipi imamo lep odnos, vzdušje je super, res uživamo skupaj. Pritisk je, zunanji dejavniki so, ampak na koncu se vse odloči na igrišču. Če boš zadel žogo v pravem trenutku, če boš dobil točko v pravem trenutku. Vsak dan trdo garamo, da nam bo to uspelo,“ je o pritisku dejala Tamara Zidanšek, dopolnila pa jo je Nina Potočnik: “Igranje za Slovenijo je posebna čast. Neka dodatna motivacija. Ko stopiš na igrišče stres odmisliš. Tudi navijači, tako je bilo v Velenju, te dodatno dvignejo. V ekipi se odlično razumemo. Vlada pravi ekipni duh. To je zelo pomembno za končni uspeh.”

Selektor Andrej Kraševec ima za dvoboj proti Romuniji na voljo naslednje igralke: Tamara Zidanšek (102. WTA), Kaja Juvan (121. WTA), Nina Potočnik (266. WTA)., Pia Lovrič (572. WTA), Ela Nala Milić pa je 63. mladinka na svetu.

Za Romunijo bodo v Kopru igrale Ana Bogdan (58. WTA), Jaqueline Adina Cristian (180. WTA), Irina Maria Bara (234. WTA),, Anca Alexia Todoni (719. WTA) in izkušena igralka v igri dvojic 35-letna Monica Niculescu (41. WTA, dvojice). Kapetan reprezentance je Horia Tecau, ki je leta 2016 osvojil srebrno olimpijsko kolajno v dvojicah. “V romunski reprezentanci je prišlo do spremembe generacije. Dolgo časa so igrale igralke, kot so Simona Halep, Sorana Cirstea, Irina Begu, Monica Niculescu. Ves čas so se borile za svetovno skupino, leta 2019 so nastopile tudi v polfinalu. Zdaj prihajajo nova dekleta. Ekipna tekmovanja so zelo pomembna. Vsi nas spremljajo, vsi navijajo. Moja vloga je, da motiviram dekleta. Da bodo dobile občutek, da je nastopanje za lastno državo zelo pomembno. Izkušnje, ki jih lahko dobijo v ekipnih tekmovanjih so res nekaj posebnega. V enem tednu na leto si del ekipe. Sam pa se še vedno učim. Kapetan sem šele eno leto. Uživam v tem izzivu. Razmere za igro bodo počasne. Če bo deževalo, če bo še bolj mrzlo, potem bo igra še bolj počasna. Na to se bomo morali privaditi. Vseeno pa to za dekleta ni nekaj novega. Tako je tudi na turnirjih. Imamo dobre igralke. V Sloveniji uživamo. Na voljo imamo vse. Ne morem reči, da smo ravno favoriti, a imamo svoje načrte. Slovenija ima prednost domačih navijačev. Ana Bogdan je najvišje na lestvici WTA, a Slovenija ima Tamaro Zidanšek, ki je odlična na peščeni podlagi. Verjamem, da bo dvoboj zelo tekmovalen. Za nas bi bila zmaga zelo pomembna,“ je dejal kapetan Tecau.

Slovenija in Romunija sta se v pokalu BJK srečali enkrat. Leta 2000 je Slovenija v Španiji zmagala s 3:0. Za Slovenijo sta igrali Tina Križan in Katarina Srebotnik.

Najboljši igralki obeh reprezentanc sta odigrali dve medsebojni tekmi, Ana Bogdan pa je v obeh primerih premagala Tamaro Zidanšek. Kaja Juvan z Bogdanovo še ni igrala. Druga najvišje uvrščena Romunka Jaqueline Cristan je Kajo Juvan premagala dvakrat, Tamaro Zidanšek pa kar trikrat, dvakrat tudi letos. A noben od teh dveh dvobojev ni potekal na peščeni podlagi, ki jo ima Zidanškova najraje. Če pogledamo še tretjo romunsko igralko pa vidimo, da je Kaja Juvan v edinem medsebojnem dvoboju leta 2018 Irino Baro premagala, Zidanškova pa ima z Romunko razmerje zmag in porazov ena proti ena, oba dvoboja pa sta bila odigrana leta 2016. “Tamara in Kaja sta v prednosti za igranje prvi dan. Imamo podatke o tekmicah. Tamara je lani v Portorožu igrala z Bogdanovo. Pred kratkim pa tudi z njihovo drugo igralko. Imamo dovolj podatkov o njih. Opravili smo analizo, taktično pa bomo dekleta še pripravili. Peščena podlaga je prav gotovo naša prednost,” je o tekmicah dejal Kraševec, Zidanškova pa je predstavila svoje izkušnje z njimi: “Trenutno imam z obema igralkama negativno razmerje zmag in porazov. Vse dvoboje pa smo odigrale na betonski podlagi, tudi zadnje v dvorani. To so razmere, ki meni ne ležijo. Prav gotovo je naša prednost, da smo izbrali peščeno podlago. Igrišča so počasna, kar mi ustreza. Vedno pa uživam, ko grem na igrišče in igram proti igralki s katero imam neporavnane račune.”

Na dogodku bo prisoten tudi predsednik Mednarodne teniške zveze David Haggerty, ki bo v petek 14. aprila tudi gost na konferenci o enakopravnosti spolov. Haggertyja bosta sprejela župan Ljubljane Zoran Jankovič in župan Kopra Aleš Bržan. Mestna občina Koper je veliko pripomogla k temu, da bomo na slovenski obali priča vrhunskemu teniškemu dogodku.

Prenos bo na Šport TV.

Vir: Tenis Slovenija