Zamenjal 100 partnerjev in se zahvalil vsakemu posebej!

Max Mirnyi (desno) ima za sabo vrhunsko kariero. (Foto: atpworldtour.com)

Max Mirnyi (desno) ima za sabo vrhunsko kariero. (Foto: atpworldtour.com)

Od profesionalnega igranja tenisa se poslavlja še eden izmed velikanov teniške igre. Odločitev, ki je vedno ena izmed najtežjih v življenju, je obelodanil 41-letni Belorus Max Mirnyi, ki je svoje čase tako v konkurenci posameznikov, še posebej pa v dvojicah, veljal za enega najboljših na svetu. 

Max Mirnyi (desno) ima za sabo vrhunsko kariero. (Foto: atpworldtour.com)
Max Mirnyi (desno) ima za sabo vrhunsko kariero. (Foto: atpworldtour.com)

Ob koncu vsake sezone se nekaj tenisačev in tenisačic odloči, da lopar postavijo v kot. Ob zaključku koledarskega leta 2018 se je med drugim za to potezo odločil Belorus Max Mirnyi, ki je predvsem v konkurenci dvojic osvojil skoraj vse, kar se osvojiti da.

V Minsku rojeni 41-letnik, ki prebiva v Sarasoti, je prvo večjo lovoriko osvojil leta 1998 v Wimbledonu, ko je v konkurenci mešanih dvojic slavil skupaj s Sereno Williams. Že dva meseca kasneje je skupaj z Američanko osvojil še Odprto prvenstvo ZDA, v nadaljevanju kariere pa nato nanizal še 8 lovorik na turnirjih za Grand Slam (skupno 10), 2-krat je osvojil zaključni turnir najboljše osmerice, leta 2012 pa skupaj z rojakinjo Viktorio Azarenko postal tudi dobitnik zlate olimpijske medalje.

Zamenjal 100 moških partnerjev

Mirnyi se je izključno tekmovanju v dvojicah posvetil leta 2009, pred tem pa je nekaj odličnih rezultatov nanizal tudi med posamezniki. Leta 2003 je osvojil turnir v Rotterdamu, še istega leta pa je prišel do svoje najvišje uvrstitve v karieri. Na ATP lestvici je namreč 18. avgusta zasedal mesto 18. igralca sveta.

Zadnjo od tistih lovorik, ki v tenisu največ štejejo, je Belorus v svojo vitrino dodal leta 2013, ko je znova osvojil OP ZDA in sicer v paru skupaj z 9 let mlajšo Čehinjo Andreo Hlavackovo. V konkurenci mešanih dvojic je Mirnyi zamenjal kar nekaj partnerk, še posebej zanimiva pa je končna številka njegovih partnerjev v konkurenci moških dvojic. Belorus je v svoji karieri na isti strani mreže zaigral s kar 100 različnimi partnerji, med drugim denimo tudi z Rogerjem Federerjem, Yevgenyjem Kafelnikovim, Lleytonom Hewittom in Maratom Safinom.

In prav vsem 100 se je Mirnyi v svoji uradni izjavi zahvalil: “Posebna zahvala gre prav vsakemu od 100 partnerjev, s katerimi sem zaigral od leta 1994 pa vse do leta 2018. Z vsakim imam svojo zgodbo in vsi so prispevali nek mozaik, večji ali manjši, k moji karieri. Hvala še enkrat vsem, fantje!

Zahvala tudi vsem zdravnikom!

Komu vse se je Mirnyi še zahvalil ob koncu kariere? Mladinskima trenerjema Valeriyju Lavrenovu in Arcadiju Edelmanu, Nicku Bullettieriju, Alexandru Dolgopolovu Sr., Bobu Brettu, Frizu Donu, Brianu Teacherju, Scottu Davidoffu, Petru Mirnyju (brat), fitness trenerjema Anthonyju Blairu in Yutaki Nakamuri, zdravniški ekipi Igorju Golovnemu, Pavlu Malashevichu, Alexsandru Razumetsu in Ivanu Buryju.

V spominu so mu ostali tudi zdravniki, ki so mu pomagali, ko mu je bilo težko. Za pomoč v Philadelphii se je tako zahvalil dr. Simonu Smallu (stopalo), v Rimu dr. Di Giacomu (gleženj), dr. Davidu Dinesu v New Yorku (rama), dr. Angelu v Barceloni in dr. Christoperju Sforzu v Sarasoti (komolec). Kot zadnjim se je Mirnyi zahvalil še navijačem.