Wimbledon: Pregled žreba (ženski del)

Do začetka glavnega dela Wimbledona nas loči še teden dni. (Foto: Google)

Do začetka glavnega dela Wimbledona nas loči še teden dni. (Foto: Google)

Konkurenca med posameznicami postaja po premoru Serene Williams zaradi rojstva hčerke v zaključku leta 2017 vse bolj izenačena. Američanki kljub veliki želji po vrnitvi na igrišča še ni uspelo najti svoje najboljše forme, niti osvojiti lovorike na največjih turnirjih, s katero bi s 24. zmagami prehitela Margaret Court na večni lestvici osvojenih turnirjev za veliki slam.

Do začetka glavnega dela Wimbledona nas loči še teden dni. (Foto: Google)
Do začetka glavnega dela Wimbledona nas loči še teden dni. (Foto: Google)

Na izjemno izenačenost v ženskem tenisu od padca forme Williamsove kažeta podatka, da se je v zadnjih dveh letih na vrhu ženske svetovne lestvice zamenjalo kar šest igralk, na devetih turnirjih za veliki slam od zadnje zmage Williamsove na OP Avstralije leta 2017 pa je slavilo kar osem različnih igralk.

To ni najboljša popotnica za zmagovalko OP Francije Bartyjevo, ki je sezono začela na 15. mestu svetovne lestvice in s na vrh prebila z izjemno formo v zadnjih dveh mesecih. Zaradi tega sicer velja za prvo favoritinjo na papirju, a ji med favoritinjami družbo delajo številne igralke, tudi lanska zmagovalka Kerberjeva, druga igralka sveta Osaka in na travi vedno nevarna Čehinja Karolina Pliškova.

V izenačeni konkurenci pa bodo svojo priložnost iskale tudi štiri slovenske predstavnice v posamični konkurenci. Tamara Zidanšek, Polona Hercog in Dalila Jakupovič so si uvrstitev v glavni del turnirja zagotovile s položajem na lestvici, 18-letna Kaja Juvan pa si je tako kot v Parizu pred tem v kvalifikacijah priborila nastop na svojem drugem turnirju velike četverice.

Na turnirju z najdaljšo tradicijo tudi nekaj novosti

Wimbledon velja za teniški turnir z najdaljšo tradicijo, njegovi organizatorji pa za zelo zadržane glede sprememb. A bodo kljub temu igralci in igralke letos priča nekaterim pomembnim spremembam.

Glavna je uvedba klasične podaljšane igre v zadnjem nizu. Ta se sicer ne bo igrala pri izidu 6:6 v igrah, temveč pri 12:12, a bi moral vseeno preprečiti izjemno dolge dvoboje. Ti statistično gledano ne koristijo igralcem, saj zmagovalci takšnih dvobojev zaradi utrujenosti nato redno izgubljajo dvoboje naslednjega kroga.

V podporo spremembi so se oglasili številni igralci, med njimi Američan John Isner, ki ima v Wimbledonu rekord za najdaljši dvoboj v zgodovini tenisa. Leta 2010 je z 70:68 v petem nizu po 11 urah in petih minutah igre v prvem krogu premagal Francoza Nicolasa Mahuta.

Na letošnjem turnirju bodo igrali tudi na prenovljenem igrišču številka ena, ki je po novem opremljen s premično streho. Vložek v dodatno zaščito proti pregovorno muhastemu britanskemu vremenu – to je drugo igrišče po osrednjem s premično streho – je vreden 80 milijonov evrov.

Precej po godu pa bo igralcem tudi povišanje nagradnega sklada, ki letos znaša 38 milijonov funtov (45 milijonov evrov), kar je 11 odstotkov več kot lani. Zmagovalca med posamezniki in posameznicami bosta tako domov odnesla vsak po skoraj 2,65 milijona evrov, poraženca v finalu polovico manj.

Nagrada za nastop v prvem krogu letos znaša dobrih 50.000 evrov. Za drugi krog bodo igralci prejeli 81.000 evrov, za tretji skoraj 125.000, za osmino finala pa blizu 200.000 evrov. Četrtfinalisti bodo prejeli po 331.000 evrov, polfinaliste dvakrat več.

STA 2019