Wimbledon: Pregled žreba (moški del)

Na sveti travi All England Cluba se bo v ponedeljek začel tretji turnir za veliki slam letošnje sezone. Naslova na 133. izvedbi Wimbledona branita Srb Novak Đoković med moškimi in Nemka Angelique Kerber v ženski konkurenci. V slednji bodo nastopile kar štiri Slovenke, edini slovenski predstavnik v posamični konkurenci pa bo Aljaž Bedene.

Roger Federer (Foto: Google)

Na najstarejšemu med turnirji velike četverice se v konkurenci posameznikov znova obeta troboj za naslov z vrha svetovne lestvice in večne lestvice osvojenih turnirjev za veliki slam.

Švicar Roger Federer, rekorder z osmimi osvojenimi naslovi v Wimbledonu in 20 osvojenimi turnirji za veliki slam, bi z zmago potrdil status najtrofejnešega igralca vseh časov na največjih turnirjih. To mu želita preprečiti Španec Rafael Nadal in Đoković.

V ženski konkurenci manjka izrazitih favoritinj. Največ pozornosti bo imela Avstralka Ashleigh Barty, ki se je po zmagi v Parizu in nato še na pripravljalnem turnirju za Wimbledon v Birminghamu katapultirala na vrh svetovne lestvice.

A ravno njena zgodba kaže, da je med posameznicami konkurenca izjemno izenačena. Po naslovu lahko realno poseže kar nekaj igralk, med njimi pa bo gotovo veliko željo imela tudi 39-letna Američanka Serena Williams, ki ji počasi zmanjkuje časa za osvojitev rekordnega 24. naslova za veliki slam.

Nadal in Federer na isti strani žreba, Bedene že v prvem krogu s težkim nasprotnikom

Zimzeleni Federer je v času priprav na Wimbledon pred dvema tednoma osvojil turnir v Halleju in znova dokazal, da je pri njegovih skoraj 38 letih še vedno v izvrstni formi. A tako Nadal kot tudi Đoković bosta imela veliko željo mu preprečiti novo slavje in še večjo prednost na lestvici osvojenih naslovov na turnirjih za veliki slam.

To predvsem velja za Španca, ki po zmagi na odprtem prvenstvu Francije pred dobrim mesecem dni, njegovemu 18. na največjih turnirjih, le za dva naslova zaostaja za Federerjem. V zadnjih tednih je Nadal dokazal, da je izjemno igro s peščenih igrišč prenesel tudi na njemu manj priljubljeno travo.

Na tej površini se je letos le štiri dni pripravljal Đoković, ki je lani ravno v Wimbledonu dokončno premagal poškodbo komolca in začel vnovičen pohod na vrh svetovne lestvice. V Wimbledon prihaja kot prvi nosilec in se z Nadalom ali Federerjem ne bo pomeril vse do morebitnega finala. Na drugi strani se njima obeta srečanje že v polfinalu.

V širšem krogu favoritov so še lanski finalist, Južnoafričan Kevin Andersen, in vse bolj številčna garda mladih igralcev, ki ji poveljujeta Nemec Alexander Zverev in Grk Stefanos Cicipas. Ne gre pa spregledati niti Hrvata Marina Čilića, finalista Wimbledona izpred dveh let, niti njegovega mlajšega rojaka Borno Ćorića, ki je tokrat 14. nosilec.

Ravno s slednjim pa se bo že v prvem krogu pomeril edini slovenski predstavnik v konkurenci posameznikov Aljaž Bedene, ki je v Wimbledonu najdlje prišel do 3. kroga leta 2017. Na 22-letnega Hrvata je naletel že v prvem krogu OP Francije in klonil še tretjič na štirih medsebojnih dvobojih.