WIM: Cameron Norrie ali kdo je nasprotnik Bedeneta?

Aljažu Bedenetu bo načrte poizkušal prekrižati levoroki Norrie. (Foto: zimbio.com)

Aljažu Bedenetu bo načrte poizkušal prekrižati levoroki Norrie. (Foto: zimbio.com)

Nastopil je čas za tretjega izmed turnirjev za Grand Slam v sezoni. V glavni del turnirja v Wimbledonu je bil neposredno že uvrščen Aljaž Bedene, ki bo v moški konkurenci nastopal kot edini Slovenec. Nasproti mu bo stal Britanec Cameron Norrie. 

Aljažu Bedenetu bo načrte poizkušal prekrižati levoroki Norrie. (Foto: zimbio.com)
Aljažu Bedenetu bo načrte poizkušal prekrižati levoroki Norrie. (Foto: zimbio.com)

Za slovenski moški tenis so se v preteklosti že odvijali boljši časi. Pisalo se je leto 2013, ko so tako na OP Avstralije kot tudi na OP Francije in v Wimbledonu v glavnem delu turnirja nastopili kar trije Slovenci. Enako je bilo tudi leta 2014 v Melbournu, ko je Grego Žemljo zamenjal Blaž Rola in tako na turnirju delal družbo Blažu Kavčiču in Aljažu Bedenetu.

Prvi izmed naštetih je že zaključil kariero tenisača in v trenerski ekipi pomaga Roli, ki v Wimbledon ni prišel v pravi formi in s tekmovanjem zaključil v 2. krogu kvalifikacij. “Kaljut” se je raje kot za nastop v kvalifikacijah Wimbledona odločil za turnir serije ATP 250 v Antalyji, Bedene pa je tako (p)ostal edini tenisač, ki bo v Londonu nastopal pod slovensko zastavo.

Za začetek bo nasproti stal južnoafriški Britanec

Glede na to, da Aljaž Bedene kot 71. igralec sveta seveda ni uvrščen med nosilce, lahko rečemo, da je Ljubljančanu žreb bil naklonjen. Nasproti se mu bo namreč postavil 22-letni tenisač, ki je zanimivo tako kot Aljaž v karieri že nastopal pod dvema različnima zastavama. V Johannesburgu rojeni tenisač je od leta 2010 do leta 2013 na turnirjih nastopal kot predstavnik Nove Zelandije, od leta 2013 naprej pa se bori pod britanskim grbom.

V manj kot letu napredoval za skoraj 200 mest

Norrie, ki bo 23 let dopolnil avgusta letos, se je v Južni Afriki rodil škotskemu očetu Davidu in Valižanki Helen, debi v glavnem delu turnirja za Grand Slam pa je doživel lansko leto prav v Wimbledonu. Cameron je v Londonu lani nastopal kot povabljenec organizatorjev in v prvem krogu s 3:6, 2:6 in 2:6 klonil proti Jo-Wilfriedu Tsongaju. Kasneje se mu je uspelo prebiti tudi v glavni del turnirja na OP ZDA, odličen rezultat pa mu je s prebojem v 2. krog uspel tudi na OP Francije. Kako zelo in hitro napreduje Norrie, dokazuje tudi pogled na ATP lestvico. 22-letnik je denimo še 17. julija 2017 na njej zasedal 277. mesto, trenutno pa velja za 79. igralca sveta, kar je le 8 mest nižje od položaja, ki ga trenutno zaseda Aljaž.

Favorit je Bedene

Norrie je do sedaj največjo zmago v karieri dosegel pred manj kot mesecem dni v Lyonu, kjer je na peščeni podlagi ugnal Johna Isnerja in tako zabeležil prvo zmago nad igralcem iz elitne 10-erice. Je levičar, njegov teniška idola sta Andre Aggasi in Rafael Nadal. Najraje sicer nastopa na trdi podlagi, najraje ima backhand, najljubši turnir pa mu je prav Wimbledon. Tu je njegov tokratni nasprotik Aljaž Bedene bolj domač, saj se v glavni del turnirja redno uvršča že vse od leta 2013. Najboljši rezultat mu je uspel lansko leto, ko je prišel vse do 3. kroga, tam pa ga je zaustavil kasnejši četrtfinalist Gilles Muller. Z Norriejem se “Benko” do sedaj še ni pomeril, stavnice pa pred obračunom za favorita po pričakovanjih postavljajo Slovenca. Slednjega v primeru uspeha v 2. krogu čaka obračun proti boljšemu iz dvoboja med Radujem Albotom in Pablom Carreno-Busto.