Vondroušova in Jabeur za prvo zmago na Grand Slamih

Čehinja Marketa Vondroušova (Foto: WTA Twitter)

V finalu teniškega Grand Slama v Wimbledonu se bosta pomerili Čehinja Marketa Vondroušova in Tunizijka Ons Jabuer. Obe bosta lovili prvi naslov na turnirjih velike četverice. Zadnji obračun v ženski konkurenci se bo začel nekaj po 15. uri.

Čehinja Marketa Vondroušova (Foto: WTA Twitter)

Osemindvajsetletna Tunizijka bo tretjič finalistka največjih turnirjev na svetu. Lani je izgubila tako v finalu Wimbledona kot Odprtega prvenstva ZDA v New Yorku. Na Otoku jo je ugnala Kazahstanka Elena Rybakina, v ZDA pa je bila boljša Poljakinja Iga Swiatek.

Na poti do drugega finala na sveti travi je Jabeur po vrsti premagala kar štiri zmagovalke turnirjev za Grand Slam. Najprej je bila v tretjem krogu boljša od Kanadčanke Biance Andreescu (OP ZDA 2019), nato od Čehinje Petre Kvitove (Wimbledon 2011 in 2014), v četrtfinalu pa je bila boljša od lanske zmagovalke Rybakine.

V polfinalu je po preobratu s 6:7 (5), 6:4, 6:3 premagala še letošnjo zmagovalko OP Avstralije, Belorusinjo Aryno Sabalenka. Vondroušova je bila v polfinalu s 6:2, 6:4 boljša od Ukrajinke Eline Svitoline. Štiriindvajsetletnica iz Prage je postala sploh prva nepostavljena igralka, ki se je v odprti eri oziroma od leta 1968 uvrstila v finale Wimbledona.

Leta 2019 je že igrala v finalu turnirja za Grand Slam, takrat jo je na Rolandu Garrosu premagala Avstralka Ashleigh Barty.

Čeprav je glede na uvrstitev na lestvici Tunizijka (št. 6) proti Čehinji (št. 42) v prednosti, je oba letošnja medsebojna obračuna dobila Vondroušova. Slavila je v tretjem krogu OP Avstralije, dva meseca kasneje pa je bila boljša še v drugem krogu močnega turnirja v Indian Wellsu. Obe sta sicer dobili po tri medsebojne obračune.

Zmagovalka bo za zmago prejela 2,75 milijona evrov, poraženka pa polovico manj. Ob zmagi bi Jabeur napredovala na tretje mesto lestvice WTA, Čehinja pa na deseto.

Vir: Tenis Slovenija, STA