V Sevilli tretjič za pokal BJK in 60. za naslov najboljše ekipe na svetu

Slovenska ženska reprezentanca je od torka do nedelje udeleženka najbolj prestižnega ekipnega teniškega turnirja na svetu. Na zaključnem turnirju pokala Billie Jean King v Sevilli nastopa dvanajst ekip, med njimi tudi Slovenke s Tamaro Zidanšek in Kajo Juvan.

Team Slovenia for Billie Jean King Cup Finals Sevilla 2023, on October 30, 2023 in Medvode, Slovenia. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

Slovenski šport je tudi letos dosegel uspeh, ki mu ga zavidajo največje športne nacije. Država z dvema milijonoma prebivalcev se je uvrstila v konkurenco med teniške velikane, kot so ZDA, Avstralija, Španija, Francija, Nemčija, Italija, Kanada, Češka, Švica, Poljska in Kazahstan.

Od 1963 pokal federacij, od 1995 pokal Fed, od 2020 BJK

Za razliko od Davisovega pokala, moške različice reprezentančnega tekmovanja, ki od 1900 poteka pod istim imenom, je ženska različica ekipnega tekmovanja doživela mnoštvo sprememb. Prvotno je bil to pokal Wightman, ki je zgolj nekaj let po prvi svetovni vojni potekal med ZDA in Veliko Britanijo, od 1963 pa se igra v približno zdajšnjem formatu.

Ob 50. obletnici Mednarodne teniške zveze (ITF) je tekmovanje 1963 dobilo ime pokal federacij, od 1995 do 2020 se je imenovalo pokal Fed, zdaj pa nosi ime ene najbolj slavnih teniških igralk v zgodovini, Američanke Billie Jean King, ki velja za zagovornico pravic žensk in ki je organizatorje turnirjev prepričala v izenačenje denarnih skladov med moškimi in ženskami.

Z leti sta se spreminjala tudi sistem tekmovanja. Ko je Slovenija julija 2002 v Portorožu premagala Ukrajino in se uvrstila v svetovno skupino, je ta imela šestnajst članic, 2005 pa je ITF svetovno skupino ločil na dva dela, svetovno skupino 1 in svetovno skupino 2. Vsaka je štela po osem ekip, a naslov je lahko osvojila le ekipa iz svetovne skupine 1.

2003 zgodovinski uspeh slovenske štiriperesne deteljice

Aprila 2003 je Slovenija v prvem krogu v Buenos Airesu premagala Argentino. S tem je napredovala med osem najboljših ekip na svetu oziroma v četrtfinale, kjer je julija isto leto na Obali izgubila proti Rusiji z 0:5. To je na papirju še vedno največji uspeh slovenskega ženskega tenisa.

Navkljub porazu si je Slovenija zagotovila obstanek v svetovni skupini in naslednje leto ji je žreb v prvem krogu kot gostiteljici namenil reprezentanco ZDA z Venus Williams, Martino Navratilovo in Billie Jean King kot pomočnico kapetanke Zine Garrison. Slovenija je v Portorožu izgubila 1:4, isto leto je pokleknila še v Džakarti in nazadovala v 1. evroafriško skupino.

Leta 2010 se je z zmago proti Japonski v Mariboru vrnila v svetovno skupino oz. 2. svetovno skupino, v kateri je igrala dve sezoni in se 2012 po dveh porazih z 0:5 znova preselila v evroafriško skupino.

Rutinirano v Antalyji, senzacionalno v Velenju in sanjsko v Kopru

Zdajšnji kapetan Andrej Kraševec je izbrano vrsto prevzel 2017, ko je igrala v 2. evroafriški skupini. V postavi Dalila Jakupović, Tamara Zidanšek, Kaja Juvan in Andreja Klepač jo je v Litvi popeljal v višji rang tekmovanja, v katerem se je nato naslednje tri sezone krčevito borila za obstanek.

Leta 2021 tekmovanja ni bilo zaradi pandemije novega koronavirusa, 2022 v Antalyji, ko je pokal BJK potekal že v novem formatu brez svetovne skupine, oziroma se je 16 ekip potegovalo za nastop na turnirju najboljših osmih, pa se je začel razcvet. Kaja Juvan in Tamara Zidanšek sta Slovenijo v Turčiji ekspresno pripeljali do polfinala za zaključni turnir.

Novembra 2022 je sledila svetovna senzacija v Šaleški dolini. Slovenija je brez Tamare Zidanšek in Andreje Klepač, ki sta iz osebnih oziroma zdravstvenih razlogov odpovedali nastop, premagala Kitajsko s štirimi igralkami med prvih sto. Poleg Kaje Juvan je življenjsko partijo prikazala Nina Potočnik.

Vrhunec te generacije pa so dosegle aprila letos na Bonifiki. Slovenija je šele kot osma reprezentanca v zgodovini tekmovanja nadoknadila zaostanek 0:2 v dvobojih in si z zmago proti Romuniji zagotovila mesto v andaluzijski prestolnici.

Favoritinje so Čehinje, največ naslovov imajo Američanke

Čeprav bo Slovenija v Sevilli palček med velikani – hkrati z 18. mestom na lestvici ITF tudi najnižjeuvrščena reprezentanca med sodelujočimi -, punce želijo pustiti svoj pečat. Igrale bodo v skupini z Avstralijo, proti kateri se bodo merile v torek ob 10.00, ter Kazahstanom (v petek ob 10. uri). V polfinale bo napredovala le najboljša ekipa iz vsake od štirih skupin. Naslov brani Švica, ki je lani v Glasgowu premagala Avstralijo.

Zaradi poznega termina v koledarju oziroma po zaključnem turnirju sezone, je kar nekaj igralk odpovedalo udeležbo na finalu BJK. Pri Američankah bosta manjkali Coco Gauff in Jessica Pegula, tretja in peta igralka na lestvici WTA, ki sta hkrati vodilni igralki na razpredelnici dvojic. Poljska ne bo mogla računati na Igo Swiatek (2.), v Sevilli pa iz prve deseterice tudi ne bo Čehinje Karoline Muchove (8.)

Najvišjeuvrščena igralka turnirja bo Kazahstanka Elena Ribakina (4.), iz top 10 pa bosta barve Češke zastopali Marketa Vondroušova (6.) in Barbora Krejčikova (10.). Z njima so Čehinje prve favoritinje za končno zmago.

Na zgodovinski lestvici pred jubilejno 60. izvedbo tekmovanja imajo največ naslovov ZDA (18), ki so bile nazadnje prvakinje 2017. Druga je Avstralija s sedmi lovorikami (zadnja 1974), tretja Češka, ki je v tem stoletju osvojila šest naslovov oziroma še dodatnih pet kot skupna država Češkoslovaška, s petimi zmagami sledita Španija in Rusija, štiri ima Italija, tri pa Francija.

Vir: Tenis Slovenija, STA