V profesionalnem tenisu bodo samo še najbogatejši

Toni Nadal je svojemu nečaku Rafaelu ob strani stal skorajda 30 let, dokler se ni leta 2017 odločil, da se upokoji. Tako je postal prvi direktor akademije Rafaela Nadala na Majorki. Znani stric ni zadovoljen s smerjo, v katero gre ITF organizacija.

Bodo v Melbournu spremembe vpeljali že za leto 2019? (Foto: atpworldtour.com)
Ali nova pravila ubijajo teniško prihodnost? (Foto: atpworldtour.com)

“Kaj je glavni cilj ITF-a? Po mojem mnenju bi morali promovirati naš šport, ki bi bil dostopen vsem igralcem,” je povedal Toni Nadal. “Ta nova pravila demotivirajo igralce. Kdo lahko igra pod temi pravili? Samo bogati ljudje, mladi bogati tenisači. To ni prav. Kaj se zgodi z ljudmi, ki nimajo toliko denarja? S tistimi, ki študirajo zraven, ampak si želijo profesionalne športne kariere? Ne morejo igrati tenisa. Spremeniti moramo ta pravila, da bo enostavnejše za vse. Demokratizirati moramo šport, da lahko profesionalec postane vsak, ki si to zasluži.” 

Nova pravila, ki med drugimi zmanjšujejo število profesionalnih tenisačev in mladincev dovolijo direkten dostop do Challenger turnirjev in ATP turnirjev, je komentiral tudi Magnus Norman. Vsak igralec, ki je izven TOP 300 se trudi prebiti naprej in komajda pokrije stroške teniškega življenja. Magnus je povedal: “Nimam sicer vseh informacij, ampak mnogo igralcev in trenerjev na mladinski in Futures ravni niso zadovoljni. Težko je sprejeti, da zmanšujemo službe, povezane s tenisom. To ni naš cilj. Stari sistem ni bil slab, ampak igralci so trpeli, ker niso mogli pokriti stroškov, ampak še vseeno se je dalo zaslužiti na drug način. Sedaj ne bo več veliko tenisačev, kot da nočemo, da je tekmovanje zdravo. Jaz bi rad, da se dela na povečanju denarnega sklada turnirjev. Da se najde partnerje in sponzorje in da se denar razdeljuje bolj enakomerno. Da so boljši dogodki in več igrišč za treninge.”

“Želel bi si, da bi dvignili standarde, namesto tega pa so danes razmere na Futures ravni slabe. Za predkvalifikacije dobijo plačilo 50 dolarjev. Igrišča so praktično uničena, ni žogic za treninge. Mlade se bo sililo za takojšen preboj, ampak kaj pa izobrazba? Samo tenis brez izobrazbe je preveč enodimenzionalen način življenja. Ta nov sistem bo silil v stres. ITF bi moral biti neodvisen, ne pa pod okriljem IMG akademije, kot so to storili sedaj. Moralno gledano je bilo to napačna odločitev.”