V Parizu češko-poljski ženski finale

Iga Swiatek (Foto: WTA Twitter)

Znani sta obe finalistki letošnjega Odprtega prvenstva Francije v tenisu. Prva nosilka in branilka naslova Poljakinja Iga Swiatek se bo v sobotnem ženskem finalu Roland Garrosa za še tretji naslov na pariškem pesku pomerila z nepostavljeno Čehinjo Karolino Muchovo, ki je trenutno 43. igralka sveta.

Iga Swiatek (Foto: WTA Twitter)

Muchova, ki ni sodila med nosilke letošnjega Roland Garrosa, se je uvrstila v svoj prvi finale na turnirjih za veliki slam. Na poti do uspeha kariere je danes v polfinalu izločila drugo nosilko iz Belorusije Aryno Sabalenko s 7:6 (5), 6:7 (5), 7:5, po dvoboju, ki je trajal več kot tri ure.

Današnji drugi polfinalni dvoboj se je odvil brez presenečenj in je bil za več kot eno uro krajši. Prva igralka sveta je rutinirano odpravila nepostavljeno Brazilko, ki je veliko več odpora nudila v drugem nizu, potem ko je v prvem favorizirani Poljakinji vzela zgolj dve igri.

A do presenečenja ni prišlo. Swiatek je ubranila silovit napad Brazilke ter se po podaljšani igri drugega niza s 6:2, 7:6 (7) po dveh urah in 11 minutah uvrstila v veliki finale.

Poljakinja, ki je naslov Roland Garrosu osvojila tudi leta 2020, cilja na četrto lovoriko na turnirjih za Grand Slam. Lani je 22-letnica iz Varšave po Roland Garrosu slavila tudi na odprtem prvenstvu ZDA.

Z ubranitvijo zmage na pariškem pesku bi vsekakor postavila pomemben dosežek. Da je ubranila pariško krono je nazadnje uspelo Belgijki Justine Henin, ki je trikrat po vrsti na pariškem pesku slavila v letih 2005, 2006 in 2007.

Sedemindvajsetletna Haddad Maia, 14. nosilka turnirja v Parizu, je uspeh kariere vpisala že z uvrstitvijo v polfinale Roland Garrosa. Postala je prva Brazilka, ki se je uvrstila v polfinale turnirjev za Grand Slam po Marii Bueno leta 1968. Pred tem nikoli ni presegla drugega kroga turnirjev za veliki slam.

V petek bosta znani še obe moški polfinalni odločitvi med posamezniki. V prvem polfinalu z začetkom ob 14.45 se bosta pomerila Španec Carlos Alcaraz in Srb Novak Đoković, v drugem pa Norvežan Casper Ruud in predstavnik Nemčije Alexander Zverev.

OP Francije (47,6 milijona evrov):
– ženske, polfinale:
Karolina Muchova (Češ) – Arina Sabalenka (Blr/2) 7:6 (5), 6:7 (5), 7:5;
Iga Swiatek (Pol/1) – Beatriz Haddad Maia (Bra/14) 6:2, 7:6 (7).

Vir: Tenis Slovenija, STA