Urok prekinjen: Na OP Avstralije po 14 letih lovorika doma!

Prvi zmagovalki OP Avstralije 2019 sta Samantha in Shuai. (Foto: Mark Schiefelbein/AP)

Prvi zmagovalki OP Avstralije 2019 sta Samantha in Shuai. (Foto: Mark Schiefelbein/AP)

Avstralija po 14 letih znova slavi novo šampionko na OP Avstralije. Samantha Stosur je v konkurenci ženskih dvojic skupaj s Shuai Zhang ugnala vso konkurenco in tako po Alicii Molik postala prva ženska predstavnica Avstralije, ki se je prebila do lovorike na turnirju v Melbourneu. 

Prvi zmagovalki OP Avstralije 2019 sta Samantha in Shuai. (Foto: Mark Schiefelbein/AP)
Prvi zmagovalki OP Avstralije 2019 sta Samantha in Shuai. (Foto: Mark Schiefelbein/AP)

Za 34-letno Samantho Stosur in 4 leta mlajšo Shuai Zhang je to druga skupna lovorika. Do prve sta prišli lansko sezono na turnirju serije WTA International v Hong Kongu, nase pa sta opozorili že tudi na Odprtem prvenstvu ZDA, ko sta ju šele v polfinalu zaustavili Timea Babos in Kristina Mladenovic. Isti tekmici sta ju čakali v finalu Odprtega prvenstva Avstralije – zmaga pa tokrat Avstralki in Kitajski!

Za Samantho Jane Stosur je to že 7. lovorika na turnirjih velike četverice, od tega jih je 6 zbrala v konkurenci dvojic, za Kitajko pa je to prva lovorika na veliki sceni.

Izkoristili vse 3 žogice za “brejk”, rešili sta jih 11

Tako kot v New Yorku, sta tudi tokrat za favoritinji veljali Madžarka in Francozinja, ki pa tokrat v ključnih trenutkih nista navdušili. V prvem nizu sta sicer povedli s 3:1, nato pa izgubili kar 5 iger zapored in prvi niz sta Samantha in Shuai po 51 minutah igre dobili s 6:3.

Tudi v drugem nizu sta se Timea in Kristina kot prvi prebili do žogice za “brejk”, bilo je v 6. igri ob vodstvu s 3:2, a bili znova neuspešni. Kazen je sledila že v naslednji igri, ko je avstralsko-kitajska naveza še enkrat več izkoristila že prvo “brejk” žogico in povedla s 4:3. V igri, ko sta Stosurjeva in Zhangova servirali za zmago, se je Madžarki in Francozinji ponudila še zadnja priložnost za “brejk”, skupno že 13., a še enajstič sta bili neuspešni. Minuto kasneje sta loparja Stosurjeve in Zhangova poletela v zrak in slavje se je pričelo.

Skok po WTA lestvici navzgor

Samantha Stosur in Shuai Zhang se bosta z zmago na OP Avstralije s ponedeljkom na WTA lestvici v konkurenci dvojic povzpeli navzgor. Še posebej velik skok bo uspel Avstralki, ki bo pridobila kar 50 mest in iz 69. mesta napredovala na 19. mesto. Zhangova bo na 14. mestu, Madžarka in Francozinja pa ostajata na 3. mestu.

OP Avstralije (Melbourne, A$ 60.000.000, trda podlaga), dvojice (Ž), finale
Stosur S./Zhang S. – (2)Babos T./Mladenovic K. 6:3, 6:4