Ukrajinski fenomen zmage lovi pri 94 letih

Leonid Stanislavskyi je pravi fenomen. (Foto: Ray Giubilo)

Leonid Stanislavskyi je pravi fenomen. (Foto: Ray Giubilo)

Na uradni spletni strani Mednarodne teniške zveze (ITF) so pripravili prav poseben prispevek o 94-letnem fenomenu iz Ukrajine, ki se tenisa ne naveliča in verjame, da lahko na turnirjih serije ITF nastopa še kar nekaj časa. Prispevek smo prevedli tudi za bralce Teniškega sveta.

Leonid Stanislavskyi je pravi fenomen. (Foto: Ray Giubilo)
Leonid Stanislavskyi je pravi fenomen. (Foto: Ray Giubilo)

Leonid Stanislavskyi se vsak dan zbudi, raztegne, naredi 20 vaj podobnih sklecam, nato pa se požene v tek. Trikrat na teden igra tenis v lokalnem teniškem klubu v Kharkhivu v Ukrajini. Leta 2015 se je po mnogih letih igranja iz zabave odločil, da se bo preizkusil na ITF turnirju, sedaj pa igra že na četrtem svetovnem prvenstvu za starejše, ki ga organizira ITF. Nastopa med posamezniki ter v moških in mešanih dvojicah.

Predstavil se je tudi v Umagu

Najstarejši igralec na turneji, ki tenis igra polovico svojega življenja, se je letos predstavil tudi na tekmovanju v Umagu. Upokojeni letalski inženir se je s športom začel ukvarjati pri svojih 40 letih, ko se je pri igri pridružil nekaterim sodelavcem. V naslednjih 4 desetletjih se je s tenisom ukvarjal za zabavo, vse dokler nekdo ni naložil posnetka njegove igre na Youtube.

Ko sem prvič igrala na mednarodnem tekmovanju, sem objavila video o sebi z naslovom “80-year-old Ukrainian woman at the ITF World Championship”, je dejala Galyna Goryana, njegova partnerica v konkurenci mešanih dvojic v Umagu. “Zatem sem našla video od Leonida, ko je igral pri 91 letih. Stopila sem v stik z njim in kmalu ugotovila, da nikoli ni nastopal na kakšnem tekmovanju. Povabila sem ga na igro v Kiev, ko pa sem mu povedala, da potujem na Hrvaško na svetovno prvenstvo starejših pod organizacijo ITF, je bil popolnoma navdušen in odločil se nam je pridružiti. Njegov prvi turnir je bil svetovno prvenstvo!

Želel je zaigrati s Federerjem

V kratkem obdobju treh let se je Stanislavskyi iz občasnega igralca tenisa prelevil v pravo malo zvezdo v Ukrajini. Udarjal naj bi z domačo številko 1, Elino Svitolino – po poročilih medijev naj bi se obračun končal neodločeno – in finalistom Roland Garrosa iz leta 1999, Andrejem Medvedjevim. Njun skupni sponzor Yuri Sapronov je organiziral tudi obisk Leonida v Wimbledonu leta 2017, predvsem z željo po tem, da bi dobil možnost udariti nekaj žogic z Rogerjem Federerjem. “Ali ljudje pri teh letih še vedno igrajo?” naj bi po poročanju Sapronova na idejo odgovoril Švicar.

Dvoboja s Federerjem Stanislavsky sicer ni dočakal, je pa Švicarja spoznal ob kupici drugih znanih obrazov. “Martina Hingis, Victoria Azarenka, Juan Martin del Potro, Andre Agassi – imam fotografije z vsemi,” je dejal Leonid, ki je preostanek Wimbledona spremljal kot član Svitolininega spremstva.

Nekaj udarcev si je izmenjal tudi z Elino Svitolino. (Foto: tennisworldusa.org)
Nekaj udarcev si je izmenjal tudi z Elino Svitolino. (Foto: tennisworldusa.org)

Stanislavskyi je hvaležen Sapronovu za sponzoriranje njegove teniške kariere, a želi si, da bi za svojo kariero lahko skrbel sam. Celo življenje je živel v Kharkivu, ki je imel nanj velik vpliv, ko je bil deportiran v Sibirijo, kjer je tekom druge svetovne vojne delal v tovarni letal, sedaj pa je svojo državo predstavljal na Hrvaškem, v Turčiji, Avstriji in ZDA.

Mislil sem, da sem najstarejši igralec le v Evropi, a ko sem nastopal v Ameriki, se je izkazalo, da sem najstarejši tudi na tisti celini“, je dejal Leonid. “Nek švedski igralec je star 102 leti, a ne tekmuje več, tako da sem na turnirjih vedno najstarejši.”

V kolikor bi posvečali več pozornosti igralcem starejšim od 90 let, sem prepričan, da bi se hitro pojavilo še več tekmovalcev. Prosim, namenite pozornost starim ljudem, kot sem jaz. Vem, da so igralci moje starosti po vsem svetu. Samo treba jih je vzpodbuditi in vpeljati v šport.”

Skupaj štejeta 179 let

Goryana in Stanislavskyi sta v 1. krogu zadnjega svetovnega prvenstva starejših v mešanih dvojicah klonila proti kanadskim poročenim parom Rosemaire in Robertu Aschu z rezultatom 1:6 in 2:6. “Borila sva se na vse pretege“, je o obračunu spregovoril Stanislavsky. “Osvojila sva tri igre in to za naju pomeni zmago“, je dodala Galyana. Par skupaj šteje kar 179 let, tako da bi se lahko z Ukrajinko več kot strinjali, a njen partner tega ne želi slišati.

Ogromno ljudi mi pravi, da sem vzor, da ne štejejo moje zmage, ampak to, da sem pripravljen stopiti na igrišče in tekmovati,” pravi Stanislavskyi. “A to zame ni dovolj. Na začetku sem bil ljubitelj in sem užival že z igranjem tenisa. Zdaj je več kot le to. Potrebujem dosežke. Želim zmagovati!”

In kaj je skrivnost Ukrajinca? Enostavno vložiti ljubezen v življenje. “Ljubiti moraš življenje in rad moraš imeti ljudi. Vse slabe stvari moraš dati na stran in biti prijazen drug do drugega.”

Če mi bo zdravje dovoljevalo, bi rad igral vsaj do svojega 100. leta. Do tja mi manjka še 6 let. Starost me načenja, a zrak na Hrvaškem je čudovit. Počutim se odlično. Po tekmah plavam v morju. Sicer s tekmami zaključimo pozno, a vseeno grem plavat. Voda mi da potrebno energijo.”

“Rad bi še igral. Počutim se odlično. Veliko pozornosti se mi zadnje čase posveča, a mislim, da si je toliko še ne zaslužim. Potrebujem zmago!”

Še vedno si mlad, imaš šele 94 let“, mu je dejala Goyana. Njena skrivnost je “optimizem in neprestano treniranje. Nek dan bova zmagala.”