Turnir WTA Zavarovalnica Sava Ljubljana bo letos potekal na Kongresnem trgu

V glavnem delu turnirja seveda tudi Kaja Juvan. (Foto: Vid Ponikvar/Sportida)

Tenis Slovenija je danes razkrila lokacijo teniškega stadiona za turnir WTA Zavarovalnica Sava Ljubljana 2023. Glavni teniški stadion, imenovan po Mimi Jaušovec, bo postavljen v sredini parka Zvezda, ki je del Kongresnega trga. Naj spomnimo, po dveh letih v Portorožu se je turnir preselil v Ljubljano, potekal pa bo od 11. do 17. septembra na dveh lokacijah.

Kaja Juvan navdušena nad selitvijo turnirja WTA na Kongresni trg. (Foto: Vid Ponikvar/Sportida)

Zanimivi teniški dvoboji bodo potekali tako v centru mesta na Kongresnem trgu kot na teniških igriščih v parku Tivoli. Ponos ob selitvi tenisa v središče Ljubljane je izrazil tudi ljubljanski župan Zoran Janković, razveselil pa se je tudi prisotnosti Ljubljančanke Kaje Juvan, ki jo nekoč vidi med prvih deset igralk na svetu. “Že pred leti sva s Kajo govorila, da bo zmagala na turnirju doma. Res jo vidim, da bo nekoč med najboljšimi 10 igralkami na svetu. Dejstvo je, da je TS pripravila dober program, da bi bil najprej turnir na Trgu republike. Naša odločitev je bila, da so tam lahko le državne prireditve. Pri TS pa so nato še vztrajali. Predlagal sem jim Kongresni trg in lokacijo so sprejeli. Res je, da so zdaj v parku, ampak videl sem slike in izgleda izvrstno. To je za promocijo tenisa zelo pomembno. Mi smo kot občina pomagali številnim mladim teniškim igralcem in moram reči, da se veselim dogodka,” je dejal župan Zoran Janković.

Župan Janković je sicer odigral veliko vlogo pri izbiri lokacije, še več pa je o edinstveni lokaciji spregovoril direktor Tenis Slovenije Gregor Krušič.Selitev v Ljubljano je bila dokončna spomladi, ko smo se uspeli dogovoriti z MO Ljubljana. Župan je hitro sprejel našo idejo, nato pa je bilo potrebno najti lokacijo. Najprej smo razmišljali, da bi igrišče postavili na trgu Republike, kjer pa to ni bilo možno. Nato pa smo se tudi s pomočjo župana odločili za Kongresni trg, a igrišča tja enostavno ne moreš umestiti. Nato pa je na enem od sestankov sredi parka direktorica marketinga Tea Starc predlagala lokacijo, ki je bila na koncu izbrana. Mere so ustrezale, čeprav sam sprva nisem mogel verjeti, da je tam dovolj prostora.

Zoran Janković verjame v preboj Kaje Juvan med najboljše igralke na svetu. (Foto: Vid Ponikvar)

Dodal je: “Predsednik TS Andrej Slapar je takoj poklical župana in ideja se je uresničila. Veliko dela pri prepričevanju organizacije WTA pa je opravila tudi ambasadorka turnirja Mima Jaušovec. V Ljubljano so namreč poslali delegacijo, saj niso verjeli, da je možno organizirati takšen turnir na dveh lokacijah. Pa smo jih prepričali, poleg Mime Jaušovec so veliko pri tem pomagali tudi pri OKS in Mestni občini Ljubljana. Prvič v zgodovini WTA bo lokacija osrednjega igrišča v centru mesta. Potrebovali pa so kar dva meseca, da so odobrili turnir v takšni obliki. Turnir se s kvalifikacijami začne v ponedeljek, 11. septembra. Veliko prostorov bo v Hali Tivoli. Pod dvorano bosta igrišči za trening, dve igrišči za dvoboje pa bosta v teniškem centru v parku Tivoli, kjer se bo igralo do četrtka. Najpomembnejše tekme pa bodo potekale na Kongresnem trgu od ponedeljka do nedelje, ko bomo dogodek zaključili s finalom ob 15. uri.  Dve lokaciji ne predstavljata kakšne večje težave. Imamo izkušnje iz zadnjih dveh let. Naj še spomnim, da bo v Tivoliju istočasno potekal tudi dvoboj Davisovega pokala. Kar se tiče povabil pa bi dodal, da imamo dve za kvalifikacije in kar štiri za glavni turnir, tako da bodo res lahko nastopile vse naše najboljše igralke. Tribune bodo lahko sprejele 1000 ljudi.

Na novinarski konferenci je bila prisotna tudi Kaja Juvan, ki komaj čaka, da bo lahko zaigrala v rojstnem mestu. “Za idejo sem prvič slišala pred dobrim mesecem. Moram priznati, da sem bila sprva kar malce presenečena. Nisem si znala predstavljati, kako je možno v park postaviti teniški stadion. To je res super lokacija. Rojena sem v Ljubljani, tako da sem nad idejo navdušena. Mesto poznam, ravno včeraj sem bila zvečer v centru in res se veselim, da bom dobila priložnost igranja v rojstnem mestu. Še nikoli nisem igrala na prizorišču, kjer je glavni stadion lociran drugje. Že v Portorožu sem zelo uživala, igranje v Ljubljani pa bo še bolj posebno. To bo zanimivo in nenavadno doživetje. Mnogim igralkam in prijateljicam iz tenisa sem omenila unikatno lokacijo in bile so navdušene. Res pa je, da imajo mnoge že davno narejene koledarje in da redko katere preskakujejo iz ene na drugo podlago. Vseeno verjamem, da bo turnir v Ljubljani enkraten dogodek tako za igralke kot gledalce,” je rekla Juvanova, ki že jutri odpotuje v ZDA, kjer jo med drugim čaka nastop v kvalifikacijah za OP ZDA.

Skica igrišča na Kongresnem trgu.

V času turnirja bo v Tivoliju potekal tudi dvoboj svetovne skupine II Davisovega pokala med Slovenijo in Luksemburgom.