Toni Nadal: “Rafa se spopada z bolečinami že od leta 2005”

Rafael Nadal je v svoji avtobiografiji udarno napisal: “Še nikoli nisem stopil na igrišče brez kakršnekoli bolečine.” Španec je tekom kariere bržkone zaradi intezitete, ki jo prinese k igri, in načina igranja trpel za nemalo poškodbami, ki so ga ovirale pri doseganju še boljših rezultatov.

Rafa okreva po poškodbi in upa na vrnitev s peščeno sezono (Foto: Google.com)

Njegov dolgoletni trener in stric Toni Nadal je povedal, da se njegov nečak že od leta 2005 bori z bolečino in mora jemati protibolečinske tablete. “Mnogokrat mi je rekel, da bi v trenutku izbral manj zmag za manj bolečin.” Vse se je začelo po Roland Garrosu leta 2005, ko se je Rafa prvič resneje poškodoval. Bolelo ga je zapestje.

Specialisti so mu takrat dejali, da je njegova profesionalna kariera končana. No, videli smo, kako se je to končalo. “Leta 2005 je moral nenehno igrati z bolečino. Od takrat naprej velikokrat nisva mogla dokončati treninga. Skoraj zmeraj je vzel protibolečinsko tableto, saj je bolečina bila vedno hujša. Nato je začel uporabljati določene čeveljske vložke, da bi mu pomagali pri bolečini v nogi, a ga je posledično začelo boleti koleno. Tudi bolečine v hrbtu in drugod po telesu so bile prisotne. A vseeno je spremenil taktiko, način igre, še posebno na trdi igriščih in prišel do vrhunskih rezultatov.” 

Rafaela je vedno odlikoval močan in vztrajen karakter. Že od majhnega je dal vse od sebe, na treningih se je vedno trudil in vedno se je skušal izboljšati. Na igrišču je bil premišljen in nepopustljiv. “Veliko odličnih športnikov z ogromno talenta se je izgubilo, nisem hotel, da se to naredi Rafaelu, zato sem mu velikokrat dejal, da ni dovolj dober. Bil sem samozavesten in že ko je bil star sedem let, sem verjel, da bo nekoč Španijo popeljal do zmage,” je še dodal 57- letni Toni.