Svit Suljić: “Vidim se zmagovati na turnirjih za Grand Slam”

Svit Suljić Foto: Filip Barbalic)

Mladi slovenski teniški adut Svit Suljić je zadnje tedne nastopil v finalu Wimbledona do 14 let, postal evropski prvak do 14 let in osvojil bronasto odličje na Olimpijskem festivalu evropske mladine v Mariboru. A kot za STA pravi mladi Ljubljančan, se v prihodnosti vidi zmagovati tudi na turnirjih za Grand Slam in postati številka 1.

Svit Suljic (SLO) competes in Boys Tennis Singles during EYOF Maribor 2023 in Maribor, Slovenia on July 24, 2023. Foto: Filip Barbalic)

Na pravkar končanem Ofemu je mladi teniški igralec meril na zlato medaljo, a se je zadovoljil tudi z bronom: “Osvojiti medaljo na domačem terenu je nekaj posebnega. Zelo sem vesel, mi je uspelo. Vem, da je bronasta, ampak žal ni šlo v polfinalu. Poznala se mi je utrujenost, saj sem v zadnjih 16 dneh odigral 19 tekem, tako da sem bil izčrpan. Vesel pa sem, da sem prišel do polfinala in na koncu uspešno osvojil medaljo.”

V Mariboru je bil Suljić suveren v uvodnih krogih, nato pa se mu je v četrtfinalu dobro zoperstavil Čeh Filip Košarko. Slednjega je Slovenec strl po treh nizih in slabih treh urah. Utrujenost se mu je nato poznala v polfinalu, kjer je bil boljši končni zmagovalec, Italijan Vito Antonio Darderi.

Na njegovo srečo mu dvoboja za bron ni bilo treba odigrati, saj se je Nemec Niels Alfred McDonald v polfinalu poškodoval in predal tekmo za tretje mesto: “Starši, trenerji in ekipa so mi rekli, da je to poklonjena sreča za ves trud, ki sem ga vložil. Seveda bi rad igral tekmo proti njemu. Upam, da se bo čim hitreje vrnil. Zelo dobro ga poznam, večkrat sva že igrala, ampak je pomagalo, da mi ni bilo treba stopiti na igrišče.”

Zdaj si bo končno lahko vzel nekaj dni počitka in se ozrl na odlične dosežke v zadnjih tednih. V Wimbledonu se je na turnirju do 14 let prebil vse do finala, tam pa je bil boljši domačin Mark Ceban. Takoj zatem je na Češkem postal evropski prvak do 14 let, ko je v finalu ugnal Francoza Daniela Jada.

“Takoj po turnirju smo se usedli v avto in odpeljali na drugo lokacijo, kjer je potekal naslednji. Zdaj bom nekaj dni doma, da se spočijem, potem pa imam še turnir nextgen v Kitzbühlu. Poteka samo tri dni, ampak je še vedno turnir. Nato gremo na počitnice na Hrvaško, kjer bom imel dober čas za počitek,” je svoje prihodnje dni opisal Ljubljančan.

Kot je iskreno priznal, trenutno še ni imel veliko časa razmišljati o tem, da je postal najboljši v Evropi v svoji starostni kategoriji. “Gotovo je dober občutek, ampak ne smem se preveč zanašati nanj. Do tu sem prišel s trdim delom in trudom. Vem, da bom moral to v naslednjih letih še dodelati. Dolga pot in še večji, boljši cilji so pred nami,” ne skriva visokih bodočih pričakovanj.

“Sky is the limit (nebo je meja, op. STA). Upam in vidim se zmagovati na turnirjih za Grand Slam in postati številka 1 tenisa,” je dodal. Kot pravi, mu je bil med odraščanjem vzor številka 1 zdaj že upokojeni švicarski zvezdnik Roger Federer.

“Ko se je upokojil, smo bili zelo žalostni, ampak tudi Novak Đoković in Rafael Nadal kažeta svoje ogromne sposobnosti. Večkrat so dokazali, zakaj so najboljši trije,” je dejal 14-letnik, ki upa, da bo šel po poti velike trojice tenisa.

Po upokojitvi Aljaža Bedeneta so na svetovni teniški lestvici trenutno Slovenci daleč od najvišjih mest. Najvišje je Blaž Rola na 478. mestu. Med prvo tisočerico je le še 19-letni Bor Artnak (716.), ki je v nedeljo osvojil turnir serije M15 Mednarodne teniške zveze ITF v Novem Sadu.

“Veliko je še prostora, da slovenski tenis dvignemo na višjo raven, saj ima kakovost za to in bom to skušal tudi dokazati,” je zaključil mladenič, ki uživa vsako sekundo na igrišču.

Vir: Tenis Slovenija, STA