Svit Suljić eden od devetih slovenskih medalistov na OFEM

Mladi slovenski teniški igralec je na treh zaporednih turnirjih postavil nove mejnike slovenskega mladinskega tenisa. Najprej je Suljić nastopil v finalu Wimbledona do 14 let, nato je postal evropski prvak do 14 let, prejšnji teden pa je osvojil še bronasto kolajno na olimpijskem festivalu evropske mladine v Mariboru.

Suljiću je v Mariboru v polfinalu po napornih dvobojih (nastopal je od 13. julija) zmanjkalo moči, tako da je bil od njega boljši leto dni starejši Italijan Vito Antonio Darderi. Tekma za tretje mesto zaradi poškodbe tekmeca ni bila odigrana, tako da je Suljič na olimpijskem festivalu evropske mladine osvojil bronasto kolajno. Skupno je Slovenija v Mariboru osvojila 9 medalj, od tega 2 zlati.

“Skupaj smo bili kar 14 dni. Najprej na Češkem, kjer je bil del ekipe tudi Suljićev španski trener. Vsi smo se res dobro ujeli. Po naslovu prvaka je prišel zelo samozavesten tudi v Maribor. Cilj je bila medalja. Ni pa šlo brez težav. V noči na torek je bruhal celo noč, tako da smo ga komaj spravili k sebi, da je lahko nadaljeval s turnirjem. Pokazal je igro na zelo visokem nivoju. Ima velik spekter igre. Žoga je prodorna, ima veliko občutka, izjemne so tudi njegove skrajšane žoge. Vidi se, da je že pravi profesionalec pri teh letih. Polfinale pa je bil zelo težek. Tudi, če bi bil spočit, bi bilo zelo težko. Naj povem, da so bili na OFEM fantje večinoma leto starejši, kar pomeni, da so fizično močnejši in višji. Zelo smo zadovoljni. To je bila prva moška posamična mladinska medalja na evropskih prvenstvih in OFEM. Ostali trije so igrali po svojih zmožnostih. Pri dekliških dvojicah smo imeli nekaj smole, saj sta punci izgubili proti kasnejšima finalistkama. Šeško je med posamezniki igral dobro tekmo proti kasnejšemu finalistu iz Avstrije, ki pa je bil na koncu boljši. Cilj je bil ena medalja, mi pa smo dobili kar dve,” je dejal vodja odprave Marko Por.

Marko Por, ki je predsednik Strokovnega sveta pri TS, je nato omenili tudi nastope na evropskem ekipnem prvenstvu do 12 let. Zelo dobro so nastopili fantje, predvsem, ker so premagali Veliko Britanijo. Slednja namreč vlaga veliko denarja v svoj mladinski pogon, a proti Sloveniji so morali njihovi mladi igralci priznati poraz. Fantje so iz skupinskega dela šli v play off in po porazu s Slovaško osvojili 3. mesto. Napredovali sta prvi dve reprezentanci. Slovenijo so zastopali Mark Pavčič, Erik Meolič in Aleksej Mulej, trener je bil Gregor Repina. Pri dekletih so v Italiji nastopale Brina Milovanovič Stamejčič, Hana Peterlin Pahor in Tia Markl. V skupinskem delu so premagale Irke, za konec pa je bila od Slovenije boljša BIH. Trener je bil Domen Knez.

Ta teden bodo na evropskih ekipnih prvenstvih nastopili igralci in igralke v kategorijah U16 in U18.

 

 

Olimpijski festival evropske mladine 2023
(Maribor, Slovenija, trda podlaga)

 1. kolo
  Butina Jazbec B. (Slo) – Eigelsbach E. V. (Nem) 6:1, 6:4
  Peternel Z. (Slo) – Affelt N. A. (Pol) 6:7, 6:7
  Šeško Ž. (Slo) – Korsstrom L. (Fin) 6:2, 6:0
  Suljić S. (Slo) – Kasperski A. W. (Pol) 6:2, 6:2
 2. kolo
  Butina Jazbec B. (Slo) – Andronicou N. (Cip) 6:0, 6:7, 7:6
  Šeško Ž. (Slo) – Messis A. (Grč) 6:1, 6:0
  Suljić S. (Slo) – Eriksson L. (Fin) 6:3, 6:0

Osmina finala
Butina Jazbec B. (Slo) – Popa G. S. (Rom) 1:6, 0:6
Suljić S. (Slo) – Andriveau T. (Fra) 6:3, 6:3
Šeško Ž. (Slo) – Bazin L. (Fra) 6:3, 6:2

Četrtfinale
Suljić S. (Slo) – Košarko F. (Češ) 3:6, 7:5, 6:4
Šeško Ž. (Slo) – Berhmann T. E. (Avt) 4:6, 4:6

Polfinale: Suljić S. (Slo) – Darderi V. A. (Ita) 1:6, 0:6
Za 3. mesto: Suljić S. (Slo) – McDonald N. A. (Nem) b.b.

Vir: Tenis Slovenija