Srbija zmagala brez Đokovića, a ta prihaja v Valencio

Srbska reprezentanca

Srbska teniška reprezentanca je uspešno začela nastope na dvodelnem zaključnem turnirju Davisovega pokala. Srbija je tudi brez zvezdnika Novaka Đokovića s 3:0 premagala Južno Korejo. Zmagovalec nedavno končanega odprtega prvenstva ZDA je večkrat potrdil, da se bo v Valencii priključil svojim soigralcem.

Srbska reprezentanca

Đoković je letos dejal, da bo sodeloval na Davisovem pokalu, prvega dvoboja pa se zaradi časovne stiske po naslovu v New Yorku v ponedeljek zjutraj po srednjeevropskem času ni udeležil.

“Nekaj dni bi še rad užival v uspehu, saj kasneje igram za Srbijo v Davisovem pokalu. Zagotovo ne bom igral v torek, a bom na igrišču v petek in soboto,” je po zmagi na tiskovni konferenci srbskim medijem dejal 36-letni zvezdnik.

Včeraj sta Dušan Lajović in Laslo Đere že po tekmah posameznikov odločila vprašanje zmagovalca, v skupini C pa v Valencii igrata še Španija in Češka, ki se bosta merili v sredo.


V skupini A je Čile s 3:0 premagal Švedsko, v sredo bo v Bologni še obračun Italije in branilke naslova Kanade. V skupini D je v Splitu dvoboj Finske in Nizozemske odločala igra dvojic, v kateri sta bila boljša Nizozemca Wesley Koolhof in Matwe Middelkoop.

V Manchestru pa sta se za začetek sporeda v skupini B pomerili reprezentanci Francije in Švice. S 3:0 je bila boljša prva, član švicarske reprezentance Stan Wawrinka pa je po družbenih omrežjih okrcal organizacijo tekmovanja zaradi tako rekoč prazne angleške dvorane.


Zaključni turnir tekmovanja je namreč v zadnjih letih doživel številne spremembe, odkar je leta 2018 Mednarodna teniška zveza (ITF) podpisala tri milijarde evrov vredno pogodbo s podjetjem Kosmos, katerega soustanovitelj je nekdanji nogometaše Barcelone Gerard Pique.

Na začetku leta je ITF prekinil sodelovanje s Kosmosom, ta pa v tožbi zahteva 45,7 milijonov evrov odškodnine zaradi kršitve dogovora o organizaciji.

Polemike glede tekmovanja, ki so ga prvič organizirali leta 1900, se nadaljujejo predvsem pri popularizaciji Davisovega pokala. Danes je po svojem dvoboju Wawrinka posnel prazno dvorano v Manchestru in kot razlog navedel spremenjen sistem tekmovanja v primerjavi z nekdanjim celoletnim sistemom tekmovanja s tekmami doma ali v gosteh.

Pri tem je po družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, označil Piqueja, ta pa mu je odvrnil, da nad tekmovanjem ne bdi več njegovo podjetje in da naj odgovore poišče pri ITF.

Nekdanji španski nogometaš je v odgovor Švicarju lansko različico označil kot uspeh s skupaj 113.268 gledalci v štirih mestih v prvem delu tekmovanja, medtem ko je trikratni zmagovalec turnirjev za grand slam izrazil dvom in zahteval odgovor, zakaj je ITF prekinil pogodbo s Kosmosom.

Zaključni del letošnjega Davisovega pokala z izločilnimi boji bo sicer na sporedu v Malagi med 21. in 26. novembrom. Naslov brani Kanada, ki je lani v finalu ugnala Avstralijo.

* Izidi Davisovega pokala:
– skupinski del, 1. krog:
– skupina A (Bologna):
Čile – Švedska 3:0
Cristian Garin – Leo Borg 7:6 (6), 3:6, 7:5;
Nicolas Jarry – Elias Ymer 6:2, 6:4;
Tomas Barrios/Alejandro Tabilo – Filip Bergevi/Andre Goransson 6:4, 7:5;

– skupina B (Manchester):
Francija – Švica 3:0
Adrian Mannarino – Dominic Stricker 3:6, 6:1, 6:4;
Ugo Humbert – Stan Wawrinka 6:4, 6:4;
Nicolas Mahut/Edouard Roger Vasselin – Marc-Andrea Hüsler/Stan Wawrinka 6:2, 6:2;

– skupina C (Valencia):
Srbija – Južna Koreja 3:0
Dušan Lajović – Seong Chan Hong 6:4, 7:6 (3);
Laslo Đere – Soonwoo Kwon 4:6, 6:2, 6:2;
Nikola Ćaćić/Miomir Kecmanović – Ji Sung Nam/Min-kyu Song 3:6, 6:4, 7:6 (5);

– skupina D (Split):
Nizozemska – Finska 2:1
Botic van de Zandschulp – Otto Virtanen 6:7 (0), 4:6;
Tallon Griekspoor – Emil Ruusuvuori 7:6 (7), 6:3;
Wesley Koolhof/Matwe Middelkoop – Harri Heliovaara/Patrik Niklas-Salminen 6:4, 6:7 (5), 6:3.

Vir: Tenis Slovenija, STA