Ivanišević: “Genialni Đoković je edinstven”

Goran Ivanišević verjame, da Novak Đoković presega tenis in da je eden največjih v zgodovini športa, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Đokovićev hrvaški trener je spregovoril, potem ko je njegov varovanec osvojil 24. turnir za teniški Grand Slam. Đoković je na OP ZDA v treh napornih nizih premagal tretjega nosilca Rusa Daniila Medvedeva.

Ivanišević je prepričan, da je Đoković športni “genij” zaradi borbenosti in volje do zmage. “Mislim, da tega ne morete doseči s treningom,” je dejal 51-letni Splitčan, zmagovalec Wimbledona iz leta 2001.

“Tak se rodiš. Veste, nekateri ljudje se rodijo takšni, je genij. Je edinstven. V športnem smislu na tem svetu ni veliko ljudi, kot je on. To je eden največjih dosežkov v zgodovini športa. Ne govorimo samo o tenisu. Govorimo na splošno o športu,” je bil po Đokovićevem zmagoslavju navdušen Ivanišević.

“On je zmagovalec. On je takšen tip človeka, ki motivira samega sebe. Imel je srečo, da sta bila njegova tekmeca fanta, kot sta Rafa Nadal in Roger Federer, prišla sta pred njim, tako da so pritiskali drug na drugega,” je nadaljeval Ivanišević.

“Ampak on je rojen zmagovalec. Zanj je največja spodbuda takrat, ko mu rečeš, da nečesa ne zmore. Potem ti bo pokazal, da zmore. To zanj nikoli ni izgovor. Vedno skuša najti pot do zmage, kako se boriti, tudi ko se ne počuti dobro, je poškodovan,” razmišlja trener šampiona.

“Enostavno ne morem reči, da smo z Balkana prav vsi takšni, kot je on, ker nismo. Ampak on je enkraten in zato je najboljši,” je sklenil.

Đoković lani na US Opnu ni mogel igrati, ker ni bil cepljen proti novemu koronavirusu, letos se je vrnil na igrišča Flushing Meadows in postal najstarejši prvak turnirja v New Yorku.

Šestintridesetletni Srb je po OP ZDA znova prevzel vodilno mesto na svetovni lestvici ATP, potem ko se je Medvedjevu maščeval za poraz v finalu US Opna leta 2021.

Đoković je osvojil sedem od zadnjih 10 turnirjev za Grand Slam, na katerih je nastopil.

Sloviti teniški trener Nikola Pilić, pri katerem se je Đoković kot otrok učil teniških osnov, je danes v pogovoru za televizijo K1 dejal, da je Đoković po vseh kazalnikih znova dokazal, da je najboljši igralec vseh časov, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Pilić se je dotaknil tudi podcenjujočega odnosa svetovnih medijev do igralca iz Srbije, na kar je po finalu OP ZDA opozoril Đoković, češ da bi ga že pred leti povzdigovali v nebo, če ne bi bil iz Srbije.

Pilić pravi, da zahodni mediji niso objektivni in da favorizirajo Nadala in Federerja, medtem ko Đokoviću niso dali medijske pozornosti, ki bi si jo zaslužil.

“Vemo, da je res, kar je rekel Novak, da če bi bil slučajno iz velike države, bi bil povzdignjen v nebo, a kljub temu ga dvigujem v nebesa, ker si je to zaslužil,” je poudaril Pilić.

Ugotavlja, da je konkurenca v moškem tenisu danes neverjetna, a da bo lahko tekmoval le tisti, ki ima te možnosti, talent in vse komponente.

“Če bo zdrav, bo igral še dve ali tri leta,” je dejal Pilić in dodal, da se Novakova ogromna teniška inteligenca, njegov teniški inteligenčni količnik, ne more izgubiti in če bo zdrav, bo naslednje leto ohranil sebe in svojo raven.

Vir: Tenis Slovenija, STA