Športnik leta na Norveškem je prvič postal teniški igralec

Casper Ruud (Foto Corinne Dubreuil/ATP Tour)

Na izboru za najboljšega norveškega športnika leta 2022 je prvič v zgodovini zmagal teniški igralec. Casper Ruud, tretji igralec na svetovni jakostni lestvici ATP, je prejel nagrado za najboljšega športnike te skandinavske države, ki je poimenovana po časniku Aftenposten, je poročala poljska tiskovna agencija PAP.

Casper Ruud (Foto Corinne Dubreuil/ATP Tour)

Štiriindvajsetletni Ruud je v letu 2022 zmagal na treh turnirjih ATP v Gstaadu, Ženevi in Buenos Airesu ter se uvrstil v finale še štirih turnirjev. Zaigral je v finalih dveh turnirjev za grand slam, in sicer na odprtem prvenstvu Francije v Parizu in na odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku.

Prav tako je zaigral v finalu turnirja serije masters 1000 v Miamiju in v finalu zaključnega turnirja sezone ATP. Postal je sploh prvi Skandinavec po Stefanu Edbergu leta 1992, ki je igral v finalu zaključnega turnirja sezone ATP.

V letošnji izvedbi izbora najboljšega športnika leta Norveške Aftenposten, zgodovina tega izbora sega v daljne leto 1933, je Ruud prehitel trikratno olimpijsko prvakinjo iz Pekinga v biatlonu Marte Olsbu Roeiseland.

V zadnjih treh izdajah podeljevanja te nagrade, ki se podeljuje norveškim športnikom za največji športni dosežek leta, so zmagali predstavniki ne-zimskih športov. “Zlato medaljo” Norveške se lahko istemu športniku podeli samo enkrat.

V letu 2020 je slavil norveški nogometaš Erling Haaland, lani pa je slavil atlet Jakob Ingebrigtsen.

Vir: Tenis Slovenija, STA