Team Slovenia of Slovenia at Davis Cup World Group II - Slovenia vs Estonia, on September 18, 2022 in SRC Marina, Portoroz / Portorose, Slovenia. Photo by Matic Klansek Velej / Sportida

V Portorožu je bil ta konec tedna pravi teniški praznik, ki ga ni zmotilo niti na trenutke slabo vreme. Ob zaključku turnirja WTA Zavarovalnica Sava smo spremljali tudi dvoboj Davisovega pokala v svetovni skupini II. Slovenija je s 4:0 premagala Estonijo, ob tem pa sta profesionalno kariero z zmago v igri dvojic zaključila Aljaž Bedene in Blaž Kavčič. 

Team Slovenia of Slovenia (Foto: Matic Klansek Velej / Sportida)

Slovenska moška teniška reprezentanca si je tako znova zagotovila nastop v kvalifikacijah za svetovno skupino I. Po dveh posamičnih zmagah v petek (Artnak, Bedene) sta danes do odločilne tretje točke prišla Aljaž Bedene in Blaž Kavčič. Slednji je zadnji dvoboj obeh v karieri končal z asom. “Smešno je bilo, ker je eden najboljših prijateljev stal zraven in rekel, ‘daj as’. Mi je šlo kar na jok, ko sem odbijal žogico, ker sem vedel, da bo to zadnji servis. Uspelo mi je in boljšega zaključka si ne bi mogel želeti, zgodilo se je v Portorožu, vreme je bilo pred polnimi tribunami lepo, poslovil sem se pred družino in igral za reprezentanco, dosegel odločilno točko in še to z Aljažem v dvojicah. Nepozabno, to mi bo vedno ostalo v spominu. To bo zlata točka v moji karieri. Zanimivo, da je bil na koncu as, mogoče bi tega zamenjal za malce več prej v karieri,” je dejal 35-letni Kavčič. Oba poslavljajoča se slovenska teniška igralca sta se premagala Kennetha Raismo in Mattiasa Siimarja. Rezultat je bil 6:3, 3:6, 6:1.

“Ne obeta se kaj več. Teniško gledano, je to to. Ne maram nekih pompoznih poslovilnih zabav. Velikokrat sem rekel, da je najlepše končati z uradno tekmo, še lepše pa z reprezentanco. Zato sem tudi tukaj odigral, četudi nisem bil najbolje pripravljen. Lahko bi zaključil na OP ZDA, ampak smo igrali v Portorožu. En dan nam jo je malce zagodlo vreme, da ni bilo optimalno, ampak iz mojega vidika je to to. Imamo mlade fante, ki ta trenutek še rabijo pomoč, a upam, da se bodo v naslednje pol leta izboljšali, da mi ne bo treba priti nazaj,”je dejal Bedene, nato pa je še enkrat spregovoril tudi Blaž Kavčič: “Ko veš, da je konec kariere in si toliko žrtvoval … Vemo, da je pomembna prehrana, kondicija, tenis, ogromno nekih treningov, in tega sem imel po 15, 20 letih dovolj. Normalno je, da ko sem zaključil, sem si dal duška. Jedel sem stvari, ki jih prej nisem in mi je to odgovarjalo. Treningov ni bilo več toliko in na telesu se je začelo poznati. Nisem se zredil, da bi bilo videti slabo, ampak na igrišču sem čutil, da sem bolj počasen. Me je pa klic kapetana malo prebudil, da sem dobil motivacijo, da se spravim v red. Zelo dobro sem se počutil na igrišču in prispeval polovico te točke, ki je bila pomembna.”

Za oba je bil zadnji dvoboj zelo čustven: “Lepo je bilo, da sva z Blažem odigrala zadnjo tekmo. Iskreno sem si želel, da zmagava tudi zaradi tega, ker za nadaljevanje ne bi bil najbolje fizično pripravljen, saj me je med prvo tekmo v petek nekaj zagrabilo v spodnjem delu hrbta. Na koncu se je izšlo, kot se je moralo. Je bilo čustveno, sploh med govorom. Nikoli ni lahko, tenis je bil vendarle moje življenje in sem mu vse podredil. Vesel sem, da se je končalo na takšen način,” pa je za konec dejal Bedene, nekoč 43. igralec lestvice ATP in finalist štirih turnirjev na najvišji ravni.

Zdaj reprezentanco čaka nastop v kvalifikacijah za I. svetovno skupino. Na tej stopnji so marca morali priznati premoč Čilu. Prihodnji konec zime upajo na ugodnejši razplet. “Ista situacija kot letos proti Čilu na začetku sezone, zato bomo prihodnje leto konec februarja ali v začetku marca v podobnem položaju, kot smo že bili. Mogoče upamo na malce boljši žreb, kot je bil tisti proti Čilu, ampak to ni več v naših rokah. Bomo ob naslednji reprezentančni akciji pozorni in se pripravljali na naslednje tekmece,” je o prihodnosti dejal kapetan Grega Žemlja.

Davisov pokal, II. svetovna skupina:
SLOVENIJA – ESTONIJA 4:0
Bor Artnak – Mark Lajal 0:6, 6:1, 6:3;
Aljaž Bedene – Kristjan Tamm 6:7 (5), 6:3, 6:4
Aljaž Bedene/Blaž Kavčič – Kenneth Raisma/Mattias Siimar 6:3, 3:6, 6:1;
Matic Križnik – Mark Lajak 3:4 – predaja.

Vir: Tenis Slovenija