Rybakina: “Več pozornosti je na meni, a o tem sem sanjala”

Kazahstanka Elena Rybakina je po izpadu Britanke Emme Raducanu in Brazilke Beatriz Haddad Maia zdaj najvišje postavljena igralka na teniškem turnirju WTA Zavarovalnica Sava v Portorožu.

WTA Portoroz 0218 220913 MKV - Rybakina: "Več pozornosti je na meni, a o tem sem sanjala"
Elena Rybakina (Foto: Matic Klansek Velej / Sportida)

Sedmi dan teniškega turnirja WTA Zavarovalnica Sava Portorož se je zaradi dežja začel kasneje kot je bilo načrtovani, potem pa je slovensko obalo znova obsijalo sonce in današnji spored je takšen kot je bil predviden pred turnirjem. Najprej finale dvojic (15.30), nato poslovilna slovesnost Katarine Srebotnik, za konec pa še veliki finale (18.00) v katerem se bosta srečali Kazahstanka Elena Rybakina in Čehinja Katerina Siniakova. 

Rybakina, številka 25 na lestvici WTA, je pred polfinalom spregovorila o pozornosti, ki jo prejema.

“Za zdaj je vse dobro, tu sem igrala dve zaporedni tekmi, včeraj pa sem dobro trenirala. Z mano je pomočnik mojega trenerja, Tom (Kočevar Dešman, op. STA), če se lahko tako izrazim. Ta teden mi veliko pomaga. Trenutno dobro treniram in igram,” je uvodoma dejala 184 cm visoka v Moskvi rojena športnica. V Portorožu igra, ker je želela ostati v Evropi. Trener in ostali so ji dejali, da je Portorož lep kraj za obiskati, s čimer se je strinjala. “Nikoli še nisem bila v Sloveniji, zato smo se odločili priti sem. Lažje je bilo potovati, saj sem bila pred tem na Slovaškem. Tudi zato mi je tu lažje igrati.”

Pozornosti in sojev luči sicer ni vajena, a je to del tenisa, ko nastopijo odlični rezultati. Glavni v njeni karieri je zagotovo letošnja zmaga v Wimbledonu, ko je v finalu ugnala Tunizijko Ons Jabeur. “Seveda je več pozornosti usmerjene vame, tudi več je obveznosti. Konec koncev je to nekaj, o čemer sem sanjala. Zmaga v Wimbledonu je bila izjemna izkušnja. Iz tistih dveh tednov in zmage na sveti travi bom vzela vse, kar lahko, da se izkažem tudi na drugih turnirjih,” je razlagala 23-letnica.

Na lestvici sicer zaseda šele 25. mesto, saj letos v Wimbledonu niso delili točk kot posledica prepovedi nastopov ruskih in beloruskih predstavnikov. “Zame je položaj malce čuden, saj sem kljub zmagi padla po lestvici, potem ko sem celo izgubila točke. Leto sem želela zaključiti med najboljšo deseterico, kar bom skušala storiti z igranjem na zadnjih turnirjih,” je dejala.

Položaj ni enostaven, saj bi bila ob dodatnih točkah iz Wimbledona trdno zasidrana v deseterici in bi imela boljši status na ostalih turnirjih. “Tudi na zaključnem turnirju najboljše osmerice bi lahko nastopila, če bi dobila točke v Wimbledonu, a temu zdaj ne bo tako. Seveda bom skušala osvojiti dovolj točk na prihodnjih turnirjih, da se tja vseeno uvrstim. To je trenutni cilj, seveda pa ni lahko. Uspel mi je izjemen dosežek, a točk ni bilo, zato so občutki mešani oziroma jih je težko razložiti,” je zadnje mesece opisala Kazahstanka.

Tam je ob njeni vrnitvi po osvojenem naslovu na svetu travi vladala velika evforija. “Vrnitev v domovino je bila izjemna, saj me je velika množica pričakala že na letališču, česar nisem pričakovala. Dolga je pot do Kazahstana, zato sem bila zelo utrujena, a vzdušje je bilo odlično. Naslednji dan smo imeli nekaj dogodkov za otroke, ki so prišli iz različnih mest. Tudi to je bilo zame nekaj posebnega,” pravi zmagovalka treh turnirjev najvišje ravni (Hobart 2020, Bukarešta 2019).

Da bi zasedla vrh lestvice, kar si neizmerno želi, bi morala dobiti še veliko dvobojev in turnirjev, a pri tem ne želi prehitevati. “Napredujem lahko še pri veliko različnih stvareh. Tu je predvsem fizična pripravljenost, tudi igra pri mreži. Precej moram še napredovati in na tem delamo vsak dan,” je za konec dejala zdaj prva favoritinja za osvojitev naslova v Portorožu.

Vir: Tenis Slovenija, STA