Sabalenka razume ukrajinske igralke, ker se ne želijo rokovati z njo

Sabalenka je že pred začetkom Roland Garrosa dejala, da razume, zakaj se ukrajinske tekmice ne želijo rokovati z njo.

Sabalenka, ki je svoj prvi naslov na turnirjih za Grand Slam osvojila januarja na OP Avstralije v Melbournu, se na igriščih zaradi ruske agresije na Ukrajino sooča z očitki, povezanimi z njeno nacionalnostjo. “Če vam je všeč, da se ne rokujete z mano, me ne moti,” je pred dvobojem prvega kroga OP Francije proti ukrajinski tekmici Marti Kostjuk dejala druga na ženski teniški svetovni lestvici Sabalenka.

Dvajsetletna Kostjuk se po dvobojih noče rokovati z igralkami iz Rusije in Belorusije in poziva k jasni obsodbi vojne s strani igralcev iz obeh držav.

Sabalenka je ponovila, da bi takoj končala vojno, če bi lahko. “Lahko si predstavljam, da če bi se rokovali z Rusi in Belorusi, bi dobili veliko sporočil iz svoje domovine, zato razumem, zakaj tega ne storijo,” je dejala zmagovalka OP Avstralije. “Hkrati menim, da šport ne bi smel imeti nobene zveze s politiko. Smo samo športniki.”

Kostjuk, ki na lestvici WTA zaseda 39. mesto, je po invaziji na Ukrajino postala glasna nasprotnica udeležbe Rusov in Belorusov v športu.

Na OP ZDA lani se 20-letnica ni želela rokovati z nekdanjo prvo igralko sveta Viktorijo Azarenko in se je raje odločila za dotik loparja beloruske igralke, ki sicer tako kot Sabalenka prebiva na Floridi v ZDA.

“Če me sovraži, v redu. Glede tega ne morem narediti ničesar,” je dejala 25-letna Sabalenka, ki v Parizu še ni napredovala dlje od tretjega kroga.

Sabalenka je premagala Kostjuk v Dubaju februarja 2022, le en teden preden je Rusija začela invazijo na Ukrajino.

Kostjuk je najboljšo predstavo na turnirjih za Grand Slam prikazala v Parizu leta 2021, ko se je uvrstila v osmino finala, v katerem pa je proti Poljakinji Igi Swiatek.

Vir: Tenis Slovenija, STA