Proti razumu; s tem je dominiral Novak Đoković …

Novak z značilnim pogledom, ki obeta. (Foto: zimbio.com)

Novak z značilnim pogledom, ki obeta. (Foto: zimbio.com)

Ko pomislimo na igro Novaka Đoković, se nam v spomin prikradejo dolge izmenjave z osnovne črte, toda ne smemo spregledati tudi dejstva, da je trenutno prvi igralec sveta vrhunski tudi v izmenjavah, ki štejejo samo nekaj udarcev. Zelo učinkovit je pri začetnem udarcu. Poglejmo si taktiko Srba, ki velikokrat kljubuje razumu.

Novak z značilnim pogledom, ki obeta. (Foto: zimbio.com)
Novak z značilnim pogledom, ki obeta. (Foto: zimbio.com)

Podatek je prišel z zaključnega turnirja najboljših osem v Londonu. Analiza je vključevala 2368 servisov na “deuce” stran in 2217 servisov na prednostno stran. Vsako servisno polje je razdeljeno na tri dele. Večino drugih servisov je letelo po sredi na nasprotnikov backhand, ampak najvišji odstotek zmagovalnih servisov je prišel prav z nasprotnikove forehand strani.

Usmeritev z “deuce” strani Vsi poskusi Zmagovalni odstotek
T 53.5% 60.9%
Telo 23.1% 59.6%
Navzven (na forehand) 23.4% 63.5%

Novak Đoković je tisti, ki si je upal udariti največ servisov na forehand stran nasprotnikov, s tem pa je zabeležil tudi najvišji zmagovalni odstotek:

T = Delež 36.6% / Dobljeni 51.9%
Telo = Delež 18.3% / Dobljeni 59.6%
Navzven = Delež 45.1% / Dobljeni 68%

Na “deuce” strani so imeli skupno najboljše razmerje dobljenih točk Juan Martin del Potro, Novak Đoković in Kevin Anderson.

Odstotek dobljenih točk na “deuce” strani – navzven (na forehand)
1. Juan Martin del Potro 75% (24/32)
2. Novak Djokovic 68% (87/128)
3. Kevin Anderson 67.6% (48/71)

Sedaj pa si poglejmo še najboljše tri pri usmerjanju drugih začetnih udarcev na sredino servisnega polja (na prednostni strani na “T”), torej na forehand stran nasprotnikov.

Odstotek dobljenih točk pri serviranje na “T” – prednostna stran (na forehand)
1. Novak Djokovic 73.5% (86/117)
2. Rafael Nadal 63.2% (24/38)
3. John Isner 61.9% (13/21)

Tenisači so navajeni druge servise vračati z backhand strani. Iz podatkov ugotovimo, da bi lahko več servirali na forehand stran, saj obstaja faktor presenečenja.