Rusija že po posamičnih obračunih do tretje zmage v Davisovem pokalu

Rusija Davisov pokal (Foto: Facebook)

Ruski tenisači so zmagovalci Davisovega pokala za leto 2021. V Madridu so v finalu pričakovano že po obeh posamičnih obračunih z 2:0 slavili proti Hrvaški. Za Ruse je to skupno tretja zmaga v Davisovem pokalu, Hrvati pa ostajajo pri dveh naslovih.

Rusija še tretjič zmagoslavna v Davisovem pokalu (Foto: Facebook)

Prvo točko je Rusiji priigral Andrey Rublev, ki je ugnal na tem zaključnem turnirju zelo uspešnega Borno Goja (279. na lestvici ATP). Peti igralec svetovne lestvice Rublev je bil tokrat zanesljiv in dvoboj dobil s 6:4, 7:6 (5) po 1:33 ure. Do prvega brejka je Rus prišel v sedmi igri prvega niza, potem ko je že pred tem bolj pretil na nasprotnikov servis.

Niz je dobil s 6:4, v drugem pa sta si tekmeca hitro izmenjala odvzem servisa, nato pa je bolje zaigral tudi Gojo. Vseeno je Rublev v podaljšani igri strl Hrvata in Rusiji priigral prednost.

Odločilno drugo točko je nato v drugem posamičnem obračunu Rusom priigral drugi igralec sveta Daniil Medvedev, ki je podobno zanesljivo opravil z Marinom Čilićem (30. ATP). Slavil je s 7:6 (7), 6:2 po uri in 29 minutah. Medvedev je imel več dela v prvem nizu, v katerem sta oba igralca ostala brezhibna na lasten začetni udarec.

V podaljšani igri pa je 25-letni Moskovčan izkoristil tretjo priložnost za niz.

V drugem je nato na krilih osvojenega prvega dvakrat odvzel servis Čiliću in svoji reprezentanci tretjič omogočil, da dvigne slovito “solatno skledo” oz. velikanski pokal za zmagovalce Davisovega pokala.

Za Ruse je to tretja zmaga, prva po letu 2006. Najboljši so bili tudi leta 2002. Rusi so v skupinskem delu zabeležili zmagi proti Ekvadorju in Španiji v skupini A, v četrtfinalu in polfinalu pa so bili boljši še od Švedske oz. Nemčije.

Poleg Rubleva in Medvedeva so bili del ruske ekipe še Aslan Karatsev, Karen Khachanov in Evgeny Donskoy.

Hrvati so v skupini D ugnali Avstralce in Madžare, v četrtfinalu so bili boljši od Italije, nato pa so v polfinalu ugnali še Srbe. Poleg Goja in Čilića so igrali še Nino Serdarušić ter najboljša igralca dvojic leta 2021 Nikola Mektić in Mate Pavić.

Mednarodna teniška zveza (ITF) v sodelovanju s podjetjem Kosmos od leta 2019 Davisov pokal prireja po sistemu zaključnega turnirja. Pred dvema letoma je slavila Španija, lani pa tekmovanja zaradi pandemije novega koronavirusa ni bilo.

* Izidi, Davisov pokal:
– finale (Madrid):
RUSIJA – HRVAŠKA 2:0
Andrey Rublev – Borna Gojo 6:4, 7:6 (5);
Daniil Medvedev – Marin Čilić 7:6 (7), 6:2;
Aslan Karatsev/Andrey Rublev – Nikola Mektić/Mate Pavić (odpovedano).

Vir: Tenis Slovenija, STA