Roddick: “Roger ne bi smel več igrati na pesku”

Roger Federer je pred kratkim dejal, da se drugo leto pa vendarle morda vrne na pesek, kjer je včasih že blestel, nato pa v starejših letih nizal malce slabše rezultate, zaradi česar je v povezavi z mislijo na počitek in rehabilitacijo nastope na najpočasnejši podlagi odpovedal. Odločil se je preskočiti peščeno sezono, saj je bila zanj prenaporna.

Roger še ne ve, ali bo igral (Foto: Tennisworldusa.com)

Dolge in naporne tekme, neizprosne izmenjave z osnovne črte in fizično zahtevni obračuni na podlagi, ki mu ni najljubša. Vsaj kar se tiče dosežkov. Švicar ne čuti potrebe, da bi igral na peščeni podlagi, saj gleda dolgoročno in se zaveda, da ob takem tempu ne bi mogel več nastopati. Nekaj mora žrtvovati, zato se je že večkrat odločil preskočiti peščeno sezono. Naslov v Parizu se mu je izmikal celotno kariero, dokler ga ni končno ulovil leta 2009, ampak Federer se zaveda, da tudi v najboljši formi, ne more odpraviti celotne konkurence. Ne pri 37 letih.

Rafael Nadal še naprej igra izvrstno in v Roland Garrosu pridno nabira naslove. Tudi letos je bil neizprosen, zato ni nič čudnega, da Roger svoj uspeh raje išče na trdi podlagi, za katero se posledično pripravi bolje. Spomladanska pavza, ki si jo privošči, ko drugi igrajo tekme na peščeni podlagi, mu je lansko leto pomagal do naslova v Wimbledonu.

Poleg tega je ponovno postal najboljši na svetu, četudi za kratek čas, saj je nato vajeti nazaj prevzel Rafael Nadal. Kot kaže pa bo vladavina Španca kratka, saj iz ozadja že prihaja Novak Đoković.

Eden takšnih, ki verjame, da Roger ne bi smel več igrati na pesku, je Andy Roddick. Američan mu je odkrito predlagal, naj se ne vrača nazaj. “Nikoli več ne bi smel zaigrati na peščeni podlagi. Ta je zares naporna za telo. Ne bi smel. Na tej točki kariere mora odkloniti.” Federer je dejal, da se bo za morebitni nastop na pesku v letu 2019 odločil po odigranem OP ZDA. Zaenkrat še ni sporočil odločitve.