Rafaelu Nadalu še 12. Odprto prvenstvo Francije

Rafael Nadal je zmagovalec Odprtega prvenstva Francije v tenisu. V nedeljskem finalu je drugopostavljeni Španec po treh urah boja v reprizi lanskega finala ugnal četrtopostavljenega Avstrijca Dominica Thiema s 6:3, 5:7, 6:1 in 6:1.

Rafael Nadal (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)

Nadal doslej v finalu French Opna še ni izgubil, današnji uspeh pa je že njegov 12. na tem prestižnem tekmovanju, skupaj pa je v karieri zmagal na kar 18 turnirjih velike četverice. Dva naslova več ima v zgodovini tenisa le legendarni Švicar Roger Federer. Nadal si je z zmago s tednom zamude tudi sam dal darilo za 33. rojstni dan, ki ga je praznoval prav v francoski prestolnici.

Presežnikov je še več. Nadal je prvi igralec v zgodovini, ki je 12. zmagal na enem od turnirjev za Grand Slam. Doslej si je ta naziv delil z Avstralko Margaret Court, ki je 11-krat dobila odprto prvenstvo Avstralije. “Neverjetno. O tem sem sanjal vse od leta 2005, ko sem tukaj zmagal prvič. Tudi zame je današnja zmaga in ta trenutek nekaj posebnega. A še bom prišel in spet bom poskušal zmagati,” je takoj po zmagi povedal Španec.

Izenačena sta bila predvsem uvodna niza, kjer je imel Nadal že v prvem več dela za zmago, kot kaže izid. V drugem nizu je 25-letni Avstrijec Španca v 12. igri celo presenetil in mu za izenačenje na 1:1 odvzel servis ter dokazal, da je presenečenje možno. V nadaljevanju je levoroki Španec z Mallorce potrdil, da je kralj peščenih igrišč in medsebojno razmerje zmag in porazov proti Thiemu je povišal na 9:4. Za razliko od lanskega leta, ko je slavil gladko zmago, pa je tokrat za nov uspeh potreboval niz več.

Dominic Thiem (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)

Avstrija tako še vedno čaka na drugo slavje na turnirju za Grand Slam. Davnega leta 1995 je Thomas Muster zmagal prav v Roland Garrosu.

Gledalci na osrednjem igrišču Philippe Chatrier so v uvodnih dveh urah videli vrhunsko predstavo. Thiem je v prvem nizu povedel s 3:2 na servis Španca, a je slednji vrnil z enako mero ter nato povedel s 4:3. A že takrat je bilo jasno, da se Nadal izredno bori za vsako točko. Prvič je moral po 45 minutah zamenjati preznojeno majico. Po novem “breaku” je po 56 minutah niz dobil Španec.

Kljub izredno dolgemu polfinalnemu dvoboju v dveh delih s Srbom Novakom Đokovićem, ki se je končal šele v soboto, je Thiem dokazal, da je kljub dnevu odmora manj enakovreden tekmec. Po 51 minutah je Avstrijec drugi niz dobil z odvzemom servisa. A to je Španca dokončno prebudilo. Od uvodnih 17 točk tretjega niza je Avstrijcu prepustil le eno in po 28 minutah povišal vodstvo v nizih. Enako je bilo nadaljevanje, kjer je Španec potrdil, zakaj je njegova večna bilanca Pariza 93 zmag ob le dveh porazih.

Nadal ob zmagi (Foto: ATP)

“Čestitam tudi Dominicu. Žal mi je, saj si je tudi on zasluži zmago. Ima neverjetno strast. Nadaljuj in tudi ti boš zanesljivo zmagal tukaj,” je Nadal po tekmi dejal tekmecu. Ta pa je bil neposredno po dvoboju manj navdušen: “Res je težko. V zadnjih dveh tednih sem res dal tukaj vse od sebe. Čestitke tebi, Rafa, saj si tako neverjeten šampion in legenda našega športa.”

Nadal je osvojil tudi 260. zmago na tekmi turnirja za Grand Slam in 950. na turnirjih serije ATP. Več jih imajo le Roger Federer (1207), ki ga je Španec gladko izločil v polfinalu, Američan Jimmy Connors (1156) in Čeh Ivan Lendl (1069).

Vir: Tenis Slovenija, STA 2019