Rafa presenetil z izjavo o (ne)enakih zaslužkih

Rafael Nadal ni eden tistih, ki bi iskal prepir znotraj teniške skupnosti, a je tokrat vseeno razburkal dogajanje, ko je za italijanski medij spregovoril o enakih zaslužkih med moškimi in ženskami. Španec je pred kratkim presegel mojo 100 milijonov dolarjev, ki jih je zaslužil kot edini poleg Rogerja Federerja in Novaka Đokovića.

Rafael Nadal makes shocking claim about equal pay in tennis, players react
Nadal pravi, da so razlike v zaslužkih upravičene (Foto: Tennisworldusa.com)

Rafa je podal presenetljiv odgovor, ki je za nekatere izzvenel resnično, za druge politično nekorektno. “Tu sploh ni primerjave. Ženske manekenke zaslužijo veliko več kot moški, pa nihče ne reče ničesar. Zakaj? Ker imajo večje občinstvo. Tako je tudi v tenisu. Kdor nabere, večje občinstvo, zasluži več denarja.” Je pa res, da je ob tem pozabil, da še vedno prihaja do razlik med zaslužki med moškimi in ženskami. Če bi veljalo, kar je povedal, bi najbolj priljubljene tenisačice zaslužile več kot manj priljubljeni tenisači za enake rezultate.

“Sem zmeren. Živim udobno, ampak ne zapravljam preveč,” je dodal Nadal. “Raje vlagam v družbene projekte, kot je moja fundacija, ki skrbi za otroke, in v akademijo, kjer se lahko razvijajo novi talenti. Nato pa so tu še osebni projekti.” Ko so ga vprašali o darilu, ki si ga je kupil samemu sebi, je dejal: “Pri 18 letih je bil moj sponzor Kia. Takoj ko sem lahko, sem si kupil jahto. Življenje ob morju me pomirja. Rad spim na ladji in ribarim.”

Ena prvih, ki se je odzvala na komentarje Nadala, je bila Američanka Nicole Gibbs: “Še enkrat bom jaz izkoristila priložnost. Ženske nikakor ne zaslužim toliko kot moški. Nadal to dobro ve. Enake denarne nagrade na največjih turnirjih so simbolične, na preostalih turnirjih zaslužek določa trg.” Odgovoril mu je tudi Sergiy Stakhovsky: “Če lahko komentiram, tu izhajaš iz svojih denarnih nagrad na turnirjih, ki jih ti igraš. To ni moje področje, ampak ATP denarne nagrade so vedno 90 odstotkov večje od prejšnjega kroga.”