Pri 23 letih polfinalist Wimbledona, pri 31 nerangiran, a obupal še ni

Se še spomnite poljskega velikana, ki je leta 2012 zaigral v finalu Mastersa v Parizu, naslednje leto pa se uvrstil celo v polfinale Wimbledona? Nekdaj 14. igralec sveta Jerzy Janowicz devet let kasneje še ni obupal nad svojo kariero. 

janowicz - Pri 23 letih polfinalist Wimbledona, pri 31 nerangiran, a obupal še ni
Jerzy Janowicz je zaigral na Challengerju v Poznanu. (Foto: Twitter)

Jerzyja Janowicza je teniški svet natančneje spoznal pred točno 10 leti. Leto 2011 je končal kot 221. igralec sveta, naslednje leto pa se kot 22-letnik prebil v 3. kolo Wimbledona. Še istega leta je sledil sanjski turnir v Parizu, kjer se je na ATP 1000 turnirju mimo Philippa Kohlschreiberja, Marina Čilića, Andyja Murrayja, Janka Tipsarevića in Gillesa Simona prebil vse do finala. Tam je klonil proti Davidu Ferrerju.

Zagodla mu jo je poškodba, krivi poljsko teniško zvezo

Sledila je še boljša sezona 2013, v kateri je šel na sveti travi vse do polfinala, kjer ga je stežka zaustavil Murray. Avgusta je na ATP lestvici zasedal že visoko 14. mesto, nato pa so se njegove kocke začele počasi podirati. Leta 2015 je s Poljsko še osvojil Hopmanov pokal, prav z reprezentanco Poljske pa se je še istega leta pošteno zapletlo.

Janowicz se je takrat udeležil tekme Davisovega pokala proti Slovaški. Bil je mnenja, da njegovo koleno ni bilo v najboljšem stanju, a takrat je od reprezentančnega zdravnika dobil zeleno luč za nastop. Od tedaj naprej, tako Janowicz, koleno nikoli več ni bilo v dobrem stanju.

Leta 2017 še v 3. kolo Wimbledona, v zadnjih 5 letih nastopil le na štirih turnirjih

V letu 2016 pravih rezultatov ni bilo, leto dni kasneje se mu je znova odprlo v Wimbledonu. Prebil se je do 3. kola, kasneje dobro zaigral še na nekaterih turnirjih serije Challenger, potem pa ga znova 3 leta ni bilo na turneji.

Po več kot dveh letih se je marca vrnil v Luganu, kjer je izpadel v 1. kolu kvalifikacij turnirja serije Challenger, v tem tednu pa se je preizkusil na domačem Challengerju v Poznanu. V 1. kolu je s 6:7(6) in 1:6 klonil proti Elmarju Ejupoviću (419. na ATP).