Pregled leta 2022 | Tenis Slovenija

Tenis Slovenija logo

Spoštovani teniški prijatelji in prijateljice, leto 2022 se počasi končuje, pred nami pa je izjemno zanimivo leto 2023, polno izzivov in priložnosti. Tenis Slovenija je v letošnjem letu še drugič zapored organizirala turnir WTA Zavarovalnica Sava Portorož.

Tenis Slovenija

Ob tem turnirju pa je TS skupaj s partnerji-klubi organizirala kar 11 WTT turnirjev (6 moških, 5 ženskih). Pri moških so trije igralci prišli do polfinala, pri dekletih pa je v Krškem Kristina Novak zaigrala v finalu. Andrew Moss, vodja ITF za turnirje WTT, je v pismu zahvale med drugim zapisal, da je navdušen nad dejstvom, da v Sloveniji leta 2019 WTT turnirjev ni bilo, dve leti kasneje so bili že trije, letos pa kar 11. “Navdušeni smo, da razmišljate o povečanju števila turnirjev v Sloveniji. Ob tem pa podpiramo vaš finančni model javnega in zasebnega partnerstva. Navdušeni smo, da smo vam lahko pomagali v teh prizadevanjih. Veseli nas, da so bili vaši turnirji med najbolj organiziranimi, kar kažejo tudi naše raziskave med igralci. Izpostavljen je bil predvsem turnir v Kopru, ki je imel enega najvišjih denarnih skladov (60 tisoč ameriških dolarjev) in turnir v Krškem (15 tisoč ameriških dolarjev),” je dejal Andrew Moss.

Tudi v mlajših kategorijah so v Sloveniji potekali številni turnirji. Širom Slovenije je bilo 6 ITF mladinskih turnirjev, 3 turnirji Tennis Europe do 16 let, 6 turnirjev Tennis Europe do 14 let in 3 turnirji Tennis Europe do 12 let. Slovenski igralci in igralke so prednost domačega igrišča dobro izkoristili. Med posamezniki so zabeležili kar 6 zmag, številne pa so bile tudi zmage v igri dvojic. Ob tem povejmo, da je na mladinski ITF lestvici Bor Artnak mladinski stalež končal na 22. Mestu, še eno leto pa bo v tej kategoriji nastopal Matic Križnik, ki je leto končal kot 81. Leto dni mlajša je Ela Nala Milić, ki je prišla že do 50. mesta. 

Omeniti je potrebno še zmagi na WTA turnirjih v igri dvojic (Tamara Zidanšek, Andreja Klepač), pa tretje mesto na evropskem prvenstvu do 16 let dvojice Žiga Švec in Mak Mikovič ter 5. mesto na SP do 14 let ekipe dečkov (Svit Suljić, Žiga Šeško, Maksim Despotović). Vrhunec sezone pa je bila prav gotovo zmaga ženske reprezentance v pokalu BJK (teniško svetovno prvenstvo). Slovenke so bile boljše od Kitajske in se tako uvrstile v finale kvalifikacij za nastop na zaključnem turnirju pokala BJK. 

Vsi ti uspehi na in izven igrišča pa niso ostali neopaženi. Upravni odbor  ITF in nacionalne zveze 211 držav so namreč prepoznali delo in napredek Tenis Slovenije. Slednja je imela pred letošnjo skupščino Mednarodne teniške zveze tri glasove, zdaj pa se je to število povišalo na pet. S tem ima Tenis Slovenija v višji skupini večjo moč in vpliv na delovanje tenisa v svetu ter dostop do informacij, sestankov, delovnih skupin, komitejev, predsednikov drugih držav, akreditacij za turnirje za grand slam. Večje število glasov pa pomeni tudi možnost večjega števila turnirjev na vseh ravneh (Tennis Europe, ITF, WTT, Seniors).

Celotno leto s fotografijami je povzeto v Pregledu leta 2022, katerega najdete na naši spletni strani.

Vir: Tenis Slovenija