Po Novaku Đokoviću poimenovali jamskega hrošča

Nedavno odkrito vrsto žuželk v Srbiji so poimenovali po slavnem teniškem igralcu Novaku Đokoviću. Kot so za tiskovno agencijo Tanjug potrdili raziskovalci, gre za žuželko iz družine hroščev, ki so jo našli v podzemni jami v bližini vasi Gornje Košlje pri Ljuboviji v zahodni Srbiji.

Za odkritje nove vrste žuželk je zaslužna strokovna ekipa raziskovalcev, v kateri so Nikola Vesović, Srećko Ćurčić in Dragan Pavićević.

Znanstveni sodelavec beograjske fakultete za biologijo Nikola Vesović je danes za Tanjug povedal, da gre za žuželko, specializiranega podzemeljskega trdokrilca iz družine hroščev, plenilca, ki se v svojem okolju prehranjuje z majhnimi nevretenčarji. “Prav posebna je ta žuželka, ker je zaradi življenja v večni temi izgubila oči in je zaradi pomanjkanja svetlobe tudi njena pigmentacija precej zmanjšana,” je poudaril Vesović.

Žuželka sodi v rod Duvalius, ki ima v Evropi in širše veliko število vrst, nova vrsta pa se imenuje – Duvalius djokovici. Gre sicer za žužka, ki sodi v veliko družino hroščev krešičev ali karabidov. Ker so posamezne primerke našli večkrat, nazadnje konec leta 2019, je bil material dokončno obdelan v začetku leta 2022, s podrobnimi primerjavami pa so profesor s fakultete za biologijo Ćurčić, entomolog Pavićević in Vesović ugotovili, da gre za novo vrsto.

O novoodkriti žuželki je bil napisan znanstveni članek, ki je bil pred kratkim objavljen v ugledni reviji Annales Zoologici Fennici, ki je prestal potrebne ocene, Vesović pa poudarja, da ima zdaj Duvalius djokovici “relevantno znanstveno vrednost”. Na vprašanje, ali so z Đokovićem že stopili v stik v zvezi s poimenovanjem žuželke po njem, je Vesović odgovoril, da je zjutraj objavil sliko na Instagramu in označil tenisača.“Upam, da bo videl. Zoološka nomenklatura pomeni, da imamo pravico nekoga imenovati. Njega sploh ni treba vprašati, a mislim, da ne bo jezen,” je za Tanjug dejal Vesović.

Srbski šampion je bil kasneje odkritja očitno zelo vesel, pa tudi počaščen, da so žuželko poimenovali po njem. Novico je delil na družbenih omrežjih in dodal napis: “V zahodni Srbiji so našli novo vrsto žuželke, ki so jo poimenovali po meni.” Srb je eden najuspešnejših teniških igralcev v zgodovini, saj je doslej osvojil 21 turnirjev za Grand Slam.

Vir: Tenis Slovenija, STA