OP ZDA: Đoković brez težav v polfinale

Novak Đoković (Foto: ATP)

Srbski teniški igralec Novak Đoković se je prebil v polfinale Odprtega prvenstva ZDA v New Yorku, potem ko je drugi nosilec v četrtfinalu premagal devetopostavljenega Američana Taylorja Fritza s 6:1, 6:4 in 6:4.

Novak Đoković (Foto: ATP)

Igralca sta osmi medsebojni obračun, vseh sedem prejšnjih je dobil Đoković, začela pri več kot 30 stopinjah Celzija. Izkušenejši 36-letni Srb je prvi niz dobil s potrpežljivo igro, ki je tekmecu v statistiko vpisala približno dvakrat več neizsiljenih napak. Trikratni zmagovalec OP ZDA je enajst let mlajšemu Američanu prepustil le igro po “brejkih” v drugi, četrti in šesti igri.

V drugem nizu je Đokoviću za zmago zadostoval odvzem servisa v tretji igri, v tretjem nizu pa se je 25-letni Kalifornijec, ki je že z uvrstitvijo v četrtfinale izenačil svojo najboljšo uvrstitev na Grand Slamih, dobro upiral do sedme igre.

Takrat pa je nepopustljivi Srb znova odvzel servis in prišel do prednosti s 4:3. V naslednji igri je imel Fritz dve žogici za “brejk”, a je obe, tako kot pred tem še sedem, zapravil. Vendarle pa je dobil novo priložnost in le izenačil na 4:4.

A upov Američana je bilo spet hitro konec, saj je z napakami Đokoviću na svoj servis dovolil nove tri žogice za odvzem servisa, te priložnosti pa po novem spet prvi igralec sveta ni izpustil iz rok.

Đoković je nato serviral za končno zmago, tekmecu je resda pustil še eno priložnost za odvzem servisa, a je ta ni unovčil, sam pa je izkoristil drugo zaključno žogico za 6:4.

Đoković, ki lovi svoj 24. naslov na Grand Slamih, se bo v polfinalu meril z boljšim iz ameriškega obračuna med desetim nosilcem Francesom Tiafoejem in Benom Sheltonom.


Pred tem je Američanka Coco Gauff postala prva polfinalistka ženskega dela zadnjega turnirja za Grand Slam v sezoni. Šesta nosilka je premagala latvijsko tekmico in 20. nosilko Jeleno Ostapenko s 6:0 in 6:2.

Devetnajstletna Gauff je prvi niz dobila ekspresno, brez izgubljene igre je slavila po vsega 20 minutah. V drugem nizu sta igralki v prvih treh igrah izgubljali na svoj servis, v četrti pa je igro na svoj začetni udarec le dobila Gauff in povedla s 3:1.

Ob številnih neizsiljenih napakah, 21-letna Ostapenkova jih je imela trikrat več od Američanke, ni bilo presenečenje, da je Gauff tudi drugi niz odločila v svoj prid, naredila še en “brejk” in niz na svoj servis končala s 6:2.

Tako se je prvič prebila v polfinale OP ZDA, na turnirjih za Grand Slam pa ima en finale, in sicer lani v Parizu. V polfinalu jo čaka boljša iz dvoboja med 30. nosilko, Romunko Sorano Cirstea, in deseto nosilko, Čehinjo Karolino Muchovo.

V mladinski konkurenci pa je znova uspešno nastopila Slovenka Ela Nala Milič, ki je v šestnajstini finala s 6:3 in 6:4 odpravila Maročanko Ayo El Aouni in se prebila v osmino finala.

Vir: Tenis Slovenija, STA