OP ZDA: Dekleta nimajo dominantne igralke

Precej drugačna kot pri moških je zgodba pri dekletih, kjer ni več dominantne igralke, zato je krog favoritinj veliko širši. Branilka naslova Naomi Osaka z Japonske se je sicer vrnila na prvo mesto svetovne lestvice, a je daleč od forme, s katero je lani v kontroverznem finalu premagala Sereno Williams.

Photo by TPN/Getty Images

Druga igralka sveta Avstralka Ashleigh Barty, zmagovalka Roland Garrosa, je visoko na stavnicah, podobno pa tudi predstavnice iz srednje in vzhodne Evrope, Čehinja Karolina Pliškova, Romunka Simona Halep in Ukrajinka Elina Svitolina. Vse omenjene so uvrščene med prvih osem na svetu, ob tem, da je najnižje, se pravi osma, prav Serena Williams.

Sedemintridesetletna Williamsova, ki je na igriščih v Flushing Meadowsu slavila že šestkrat, želi na vsak način osvojiti štiriindvajseti grand slam in se izenačiti z rekorderko iz Avstralije Margaret Court. Potem ko je 2017 zmagal v Melbournu, ji je spodletelo že v treh finalih; lani v Wimbledonu in na US Opnu ter letos znova v predmestju Londona, kjer jo je z dvakrat po 6:2 nadigrala Simona Halep.

Letošnji US Open bo zgodovinski, saj je 57 milijonov dolarjev najvišji nagradni sklad v zgodovini tenisa. Zmagovalec bo prejel 3,85 milijonov dolarjev, prvi krog je vreden 58.000 dolarjev, drugi 100.000 dolarjev, zmagovalci dvojic pa bodo zaslužili 740.000 dolarjev.

Slovenija bo imela tri predstavnike med posamezniki – Aljaža Bedeneta, Polono Hercog, Tamaro Zidanšek – ter dve igralki v dvojicah, Andrejo Klepač in Katarino Srebotnik. Žreb je določil, da bo Bedene začel proti Slovaku Jožefu Kovaliku, Hercogovo čaka Američanka Danielle Collins, Zidanškovo pa Hrvatica Petra Martić.

Vir: Tenis Slovenija, STA 2019