Novak Đoković glavni favorit za rekordni nagradni sklad

Srb Novak Đoković je dobil štiri od zadnjih petih Grand Slamov, skupaj s Špancem Rafaelom Nadalom in Švicarjem Rogerjem Federerjem pa tekmecem največjih turnirjev ni prepustil že od septembra 2016. Zadnji, ki si je drznil prekiniti monotonijo “velike trojice”, je bil leta 2016 Švicar Stan Wawrinka prav na US Opnu, ki se začenja v New Yorku.

Novak Đoković v Avstraliji final ne izgublja. (Foto: zimbio.com)
Novak Đoković (Foto: zimbio.com)

Novak Đoković je na pragu tretje skoraj perfektne sezone po 2011 in 2015, ko je osvojil po tri Grand Slame, hkrati pa korak oddaljen, da šestič v tem desetletju konča koledarsko leto na prvem mestu lestvice ATP.

Đoković je na odprtem prvenstvu ZDA slavil že trikrat, Nadal ima prav tako tri naslove, Federer pa pet, a ima njegov zadnji pokal že zaprašeno letnico 2008. Impresiven je podatek, da so “veliki trije” od Wimbledona 2003 osvojili štiriinpetdeset od petinšestdesetih grand slamov.

V prid ostalim igralcem govori dejstvo, da je US Open turnir, ki med velikimi postreže z največ presenečenji. V zadnjih desetih letih ga je osvojilo šest različnih igralcev, poleg Đokovića in Nadala še Argentinec Juan Martin del Potro (2009), Škot Andy Murray (2012), Hrvat Marin Čilić (2014) in Švicar Stan Wawrinka (2016).

Hkrati pa ne gre prezreti, da je “Next Gen” oziroma naslednja generacija igralcev iz leta v leto starejša in bolj izkušena. Đoković je že dvakrat v tej sezoni to izkusil na lastnih plečih; Rus Danil Medvedjev ga je najprej premagal v Monte Carlu, prejšnji teden pa še v Cincinnatiju.

Prav 23-letni Rus, ki se lahko z Đokovićem sreča v četrtfinalu, je s tremi zaporednimi finali (Washington, Montreal) in zmagi v Cincinnatiju trenutno najbolj vroč predstavnik mlade generacije. Ta ima zdaj že pet predstavnikov med prvih deset na svetu – Avstrijec Dominic Thiem (25 let), Rus Karen Kačanov (23), Nemec Alexander Zverev (22) in Grk Stefanos Tsitsipas (21).

Vir: Tenis Slovenija, STA 2019