Nič več Davisovega pokala? Igralci jezni nad odločitvijo

Padla je odločitev s strani mednarodne teniške zveze ITF. Davisovega pokala, kot ga poznamo, ne bo več. Vsaj ne v taki obliki, saj so sprejeli sklep o novem formatu, enotedenskem tekmovanju med 18 državami na koncu leta. Igralci so vsi po vrsti razburjeni. 

Hewitt se nikakor ne strinja z odločitvijo (Foto: Tennisworldusa.com)

Feliciano Lopez je zapisal, da se je bistvo Davisovega pokala, ki je praviloma potekal čez leto, izgubilo. Format Davisovega pokala, ki ne bo več vključeval svetovnih skupin, je poslal v večni pokoj. Pridružil se mu je tudi Lleyton Hewitt, eden najbolj gorečih podpornikov Davisovega pokala, saj je Avstralec naravnost oboževal nastopati za domačo državo. “Seveda sem absolutno proti tem novim pravilom. Jezen sem nad pomanjkanjem informacij in tem, kar se je zgodilo. To, kar predlagajo, ni Davisov pokal. Ne morem se šaliti in reči, da je to Davisov pokal. Lahko vprašate kogarkoli, ki je igral zadnjih 50 let in vam bo povedal enako. Ta predlog ni v skladu s tem, kaj bi moral biti Davisov pokal.”

Spremembi najbolj očitajo, da jo vodijo strici iz ozadja, ki želijo dodatno zaslužiti. Spremenili bodo tudi format, da se ne bo igralo na tri dobljene nize, na kater Hewitt odgovarja. “Pet nizov je tisto, kar naredi Davisov pokal za drugačnega od preostalega dela turneje. Da lahko igraš v tujini ali pred domačimi navijači, je tisti razlog, zakaj smo hoteli igrati.”

Zgrožen je bil tudi Lucas Pouille, ki je dogodek oklical za farso. “Lahko vsa je sram za to, ITF,” je zapisal. “Uživajmo še zadnji Davisov pokal.” Podobnih zapisov je bilo v preteklih dneh malo morje, med skupino je bil tudi Robin Haase“Vedno sem rad igral tenis, kar je moja strast. Veliko nas tudi dobro živi od tega, ampak to ni razlog, zakaj smo začeli. V čast mi je bilo predstavljati svojo državo, ampak sedaj je bistvo dogodka samo še o denarju.”

Joao Sousa, ki je odigral kar nekaj tekem v Davisvom pokalu, je na twitterju zapisal: “Davisov pokal je izgubil svoje bistvo, ta nov format bo lažji za igralce, ampak tekmovanje bo izgubilo tisto posebno okolje.” 

Pouille je bil nad slišanim jezen (Foto: Tennisworldusa.com)

Nasprotnega mnenja pa je Mardy Fish

Američan je podal izjavo: “Stari format ni deloval, zato je potreboval spremembe. Najboljši tenisači niso več hoteli igrati, ampak so izbirali Laver Cup. Poglejmo, kako bo šlo, ampak World Cup of Tennis se mi zdi precej zanimiva ideja. Vidim, da je sprememba povzročila veliko strasti, kar mi je všeč, naj vas samo spomnim, da nism sprejel te odločitve. Vedno sem sprejel povabilo, da zaigram za državo, ampak iz perspektive igralcev, je bil urnik prenaporen. Zato dosti tenisačev ne igra. Ne zato, ker ne bi hoteli. Bil bil dolgočasen svet, če bi vsi imeli enako mnenje.”

Sam Groth po drugi strani pravi, da je novi format postavljen na najbolj neprimerno mesto v teniškem koledarju. “Kot bivši tenisač lahko povem, da je umestitev turnirja povsem napačna. To je norost. Ko pridemo do novembra, smo že vsi pregoreli. Samo še plazimo se do ciljne črte. Po OP ZDA veliko igralcev odpoveduje turnirje.”