Najstnica Coco Gauff zmagovalka OP ZDA

Coco Gauff (Foto: WTA Twitter)

Ljubljenka občinstva na teniškem OP ZDA Coco Gauff je prvič osvojila turnir v New Yorku. Devetnajstletna Američanka je v finalu po 2:06 ure igre premagala Belorusinjo Aryno Sabalenka z 2:6, 6:3 in 6:2 ter zmagovalki OP Avstralije preprečila drugo zmagoslavje na turnirjih za Grand Slam.

Coco Gauff (Foto: WTA Twitter)

“Malo sem šokirana,” je dejala Gauff v govoru takoj po zmagi na stadionu Arthur Ashe in se med drugim zahvalila staršem: “Danes sem prvič videla očeta jokati.” Spomnila je, da je kot otrok na tribunah največjega teniškega stadiona na svet gledala svoji junakinji Venus in Sereno Williams, kako sta se igrali: “Zato je še toliko bolj neverjetno biti na tem odru.”

Po dominantnem prvem nizu Sabalenke se je Gauff v nadaljevanju dobro upirala in navdušila tudi slavne oboževalce na tribunah, kot so oskarjevke Nicole Kidman, Charlize Theron in Diane Keaton ter košarkarski zvezdnik Kevin Durant. V prid so ji šle tudi številne napake beloruske tekmice. Slednja bo kljub finalnemu porazu v ponedeljek prvič v karieri prevzela vodilno mesto na svetovni lestvici WTA.

“Upam, da bova igrali še veliko finalov med seboj,” je 25-letna Sabalenka čestitala tekmici in z nasmehom dodala: “Upam pa tudi, da z drugačnim rezultatom.” Prek omrežja X, nekdanjega Twitterja, je Gauff čestital tudi bivši ameriški predsednik Barack Obama: “Ne moremo biti bolj ponosni nate na igrišču in zunaj njega – in vemo, da najboljše šele prihaja.”

Mlada igralka je postala prva ameriška najstnica po Sereni Williams leta 1999, ki je zmagala na OP ZDA. Lani je izgubila v finalu na OP Francije proti Poljakinji Igi Swiatek. Ta poraz ji je strl srce, se je v govoru tokrat spomnila Gauff in nagovorila tudi svoje kritike.

“Hvala vsem, ki niste verjeli vame,” je dejala: “Tisti, ki so mislili, da mi prilivajo vodo na ogenj, so samo dodali bencin in zato zdaj tako močno gorim.”

Vir: Tenis Slovenija, STA