Nadal silovito do novega naslova, Španec spisal zgodovino

Pa smo dobili razburljiv finale v Torontu, ki je ponudil najboljše, kar trenutno premore moški tenis: prvega igralca sveta in pa teniškega mladostnika, ki je v Torontu šokiral kar štiri igralce iz najboljše deseterice zapored in je med drugim izločil tudi Novaka Đokovića. Rafael Nadal in Stefanos Tsitsipas. Na prvi pogled nekonkurenčen boj, toda Grk je v drugem nizu pokazal, zakaj se je uvrstil v finale.

Prvič po letu 2010, ko ga je v polfinalu ustavil Andy Murray. Takrat je nazadnje v Torontu zaigral Rafael Nadal, prvi igralec sveta in trikratni šampion. Pardon, od včeraj naprej štirikratni šampion v Torontu, saj je Španec zmagal še 33. Masters turnir v karieri. V finalu je ustavil nalet slavljenca Stefanosa Tsitsipas, ki si je bržkone želel drugačno rojstno dnevno darilo, a v novi ATP teden odhaja dvignjene glave. V preteklih dneh je prikazal nekaj veličastnih predstav, ki so bile dovolj za prvi Masters finale. Vse skupaj pa se je končalo s porazom, neumorni Rafael Nadal je še enkrat več odpihnil celotno konkurenco in slavil s 6:2 in 7:6.

ATP Toronto: Rafael Nadal upends Stefanos Tsitsipas to write history

Samozavest Rafe, ki je letos zmagal že 43 tekem je enostavno prevelika, kar se lepo vidi v ključnih trenutkih, ko preprosto najde pot. Mirno in samozavestno. V prvem nizu je bila finalna priložnost očitno prenaporna za mladega Grka, saj je preveč grešil in nekako brez načrta le sledil agresivni igri nasprotnika. Veliko slabše je igral kot denimo proti Novaku Đokoviću, toda Srb je igral drugače in ne nekaj metrov za osnovno črto, kot to počne Nadal, ki na forehandu preprosto ni naredil napake.

Tudi v drugem je bilo videti, da bomo spremljali enosmerni promet, a je Nadal vendarle klecnil, ko je serviral za gladko zmago. Tsitsipas se je prebudil, dobil tri igre zapored in kmalu je sledila podaljšana igra. Tam je imel Grk kar nekaj priložnosti, toda Rafa resnično ni želel tretjega niza. Borben do konca je obrnil momentum, prevzel nadzor in vendarle slavil v dveh nizih ter se s tem izognil morebitnim komplikacijam.

Stefanos je lahko le zadovoljen, od danes naprej bo 15. igralec sveta, na poti do finala pa je premagal nekaj fantastičnih igralcev. “Kot bi sanjal. Igram izjemen tenis in uživam na igrišču bolj kot kadarkoli prej. To je bilo ključno, pomagalo pa mi je tudi občinstvo, ki me je poneslo do vrhunskih rezultatov. Počutim se, kot bi igral v Davisovem pokalu. Vedno me podpirajo. Štiri zmage proti najboljšim na svetu, tega si nisem znal predstavljati. Nismo vajeni tega. Ne vem, mogoče sem imel srečo, ampak zgodilo se je, premagal sem jih. To je velik dosežek.”