Nadal: “Nikakor ne gre za poslovilno turnejo”

Po skoraj letu dni se v teniško karavano vrača španski zvezdnik Rafael Nadal. Sam pravi: “Ne pričakujem veliko. Nemogoče je sploh pomisliti nato, da bi zmagoval na turnirjih.” Prvi nastop Španca čaka na turnirju v Brisbanu, ki se začenja na silvestrovo. Nazadnje je Nadal igral 18. januarja letos na Odprtem prvenstvu Avstralije.

Rafael Nadal (Foto: YT)

Tekmeci seveda ne skrivajo, da pričakujejo starega Nadala. Srb Novak Đoković glasno občuduje njegovo borbenost in voljo za vrnitev, mladi rojak Carlos Alcaraz meni, da je Nadal ob vrnitvi vrhunsko pripravljen.

A po letu dni brez dvobojev zaradi poškodbe bo 37-letnemu igralcu primanjkovalo vsaj tekmovalne prakse. “Ne vem, kaj in kako bo naprej,” je medijem dejal 37-letni Španec in skomignil z rameni. “Počutim se precej bolje, kot sem to verjel še pred mesecem dni,” še pravi Španec, ki končno spet lahko vadi brez bolečin v rami.

Ob tem Nadal ni skrival, da se je med dolgotrajnim okrevanjem poigral tudi z idejo o koncu športne poti. “Seveda sem pogosto pomislil, da nima smisla vztrajati. Ampak takega slovesa si ne zaslužim. Rad bi končal na svoj način. In prav zaradi te ideje, morda iluzije, sem se boril za ta povratek. Boril sem se tudi s svojimi dvomi in slabimi mislimi.”

Vsekakor pa Nadal v nadaljevanju sezone pričakuje uspehe. Letos bo zanj v ospredju le Pariz. Odprto prvenstvo Francije, ki ga je osvojil 14-krat in nato tudi olimpijske igre. In morda ima Španec prav na “svojem pesku” v francoski metropoli najlepšo priložnost za slovo.

Kaj lahko pričakuje javnost, bo delno razkril Brisbane v prihodnjem tednu, nato pa bržkone tudi Odprto prvenstvo Avstralije, ki se v Melbournu začenja 4. januarja.

Verjetno gre za igralčevo zadnjo sezono, vsaj tako je to najavil sam poleti po operaciji kolka. “Nikakor ne gre za poslovilno turnejo, saj na koncu nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo,” pa zdaj pravi španski športni zvezdnik, ki poudarja, da ne bi bil rad ujetnik lastnih izjav. Kot pravi, bo morda odigral celo leto, morda celo več, morda pol leta ali pa niti to ne.

Med Nadalovim okrevanjem je vse rekorde na Grand Slamih porušil Srb Novak Đoković, ki si želi še kakšen obračun z večnim tekmecem z Iberskega polotoka. Gre za drugega iz triperesne deteljice, ki jo je zaokrožal Švicar Roger Federer, in ki je obvladovala teniška igrišča več kot desetletje in pol. “Z njim je vedno težko. Je izjemen borec, igralec, ki se nikoli ne preda,” o Nadalu pravi Đoković.

“Videl sem nekaj posnetkov s treninga. Meni deluje 100-odstoten. Mislim, da je pripravljen za nove velike uspehe,” pa razkriva mladi Španec Carlos Alcaraz, drugi s svetovne jakostne lestvice. In tudi večina ostalih tekmecev ocenjuje, da bo Nadal na igrišče stopil le zelo dobro pripravljen.

Velja dodati, da bo Brisbene doživel še drugi veliki povratek. V ženski konkurenco se vrača Naomi Osaka, nekdanja številka 1 ženskega tenisa, ki uradne tekme ni odigrala vse od lanskega septembra, julija letos pa je rodila hčerko Shai. “Rada bi ji dokazala, da je v življenju možno doseči vse,” pravi Japonka, ki je kariero prekinila po mentalnih težavah. “Materinstvo mi je spremenilo življenje,” še dodaja.

Vir: Tenis Slovenija, STA

https://www.youtube.com/watch?v=UlrJPdNEYG8