“Nadal bi igral drugače, če bi bil desničar”

Kako bi se odrezal Rafael Nadal, če bi nadaljeval z igranjem z desno roko? Španec je sprejel ključno odločitev, da tenis igra z levo roko, kar mu je prineslo ubijalski levičarski spin forehand, po katerem je tako poznan. Na pesku je med drugim zaradi tega skorajda nepremagljiv.

Roger in Rafa (Foto: Tennisworldusa.com)

Švicar je Rafaela Nadala na pesku premagal samo dvakrat. “Težko rečem, kako bi bilo, če bi bil desničar. Moral bi videti, gre pa za isto igro, ampak seveda bi igral drugače, če bi bil desničar. Stvari so, kot so. Rafa poskrbi, da je nasprotnik zelo neudobno, saj imamo zelo malo zares dobrih levičarjev. Po vrhu vsega pa kot levičar igra še čisto drugače. Igral z veliko spin rotacije, to je povsem druga igra. Ko se enkrat navadiš, takrat je v slabi poziciji, ker mora ona spremeniti svojo igro.”

Federer se počuti hvaležnega dobri konkurenci, da je postal boljši tenisač. “V Švici smo pogosto trenirali v skupinah. Do 13. leta je bilo tako, nato pa sem odšel od najboljšega do najslabšega. Bilo je težko, ker sem kar naenkrat treniral s 16-letniki. Vedno sem imel nekoga, da se zgledujem po njem. Ko sem postal boljši, sem igral kakšen niz proti igralcem, starim 18 let, in sem videl, kako daleč stran sem še v resnici. Mogoče sem jim kdaj vzel niz, ampak vse skupaj me je samo še dodatno motiviralo. “