Na letošnjih rednih meritvah kar 81 otrok igralcev in igralk (FOTO)

Kaja Najzer na meritvah v prostorih Fakultete za Šport. (Foto: Matic Klansek Velej / Sportida)

Na Fakulteti za šport v Ljubljani so prejšnji konec tedna potekale redne letne meritve motoričnih sposobnosti in antropometričnih značilnosti. Sodelovali so igralci in igralke rojeni med leti 2004 in 2011.

Kaja Najzer na meritvah v prostorih Fakultete za Šport. (Foto: Matic Klansek Velej / Sportida)

Meritve so stalnica v slovenskem tenisu že več kot tri desetletja, tako, da so v preteklosti svoje sposobnosti preverjali vsi najboljši igralci in igralke v samostojni Sloveniji. Večina, ki je izstopala na teh meritvah je bila potem uspešna tudi v članski karieri (Srebotnik, Matevžič, Kavčič, Žemlja). Tokratnih meritev se je udeležilo 81 igralcev in igralk. Meritve so potekale v petih dvoranah in treh meritvenih laboratorijih. Izvedli so motorične teste, meritve sestave telesa ter meritve antropometričnih značilnosti.

CELOTNA FOTOGALERIJA (Sportida/Matic Klanšek Velej)

“Sam sem koordinator zadnjih pet let, nekoč pa sem kot mlad tekmovalec tudi sam sodeloval na meritvah. Otroci se ob meritvah tudi družijo, tako da gre res za poseben dan v sezoni. Gre sicer za testiranje motoročnih sposobnosti in antropometričnih lastnosti. Tudi letos bomo imeli kasneje še predavanje na katerem bodo razložene posamezne meritve in rezultati ter učinki na planiranje treninga. V drugih državah imajo za takšne meritve izdelane posebne modele za določene športe. To pomeni, da lahko starš pripelje otroka in na podlagi rezultatov lahko potem predvidevajo za kateri šport je ta otrok primeren,“ je za uvod dejal kordinator meritev pri TS Daniel Šantl. 

Na meritvah se je preizkusilo kar 81 otrok. (Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida)

“Meritve so namenjene našim tekmovalkam in tekmovalcem. Na podlagi pridobljenih rezultatov posameznih meritev lahko načrtujejo, prilagajajo, spreminjajo trening telesne priprave (izbor tipa treninga, izbor vsebin treninga, količina in intenzivnost treninga, področja telesne priprave, periodizacija …). Ti rezultati se v bazi podatkov zbirajo iz leta v leto, tako da se lahko vsak posameznik primerja s svojimi preteklimi rezultati ter povprečjem vseh rezultatov posameznikov njegove starosti, ki so bili pridobljeni skozi leta meritev. Analizo pridobljenih rezultatov za vsakega posameznika opravi njegov kondicijski trener in na podlagi tega pripravi plan dela (vsaj tako bi moralo biti, če se želi trenirati na produktiven način). Analiza preteklih let pa kaže, da je izbor testov ter meritev primeren za dober osnovni kondicijski program mladinca oz. mladinke in zavzema izmerjene vse motorične sposobnosti, ki so značilne za teniškega igralca oz. igralko,” je opisal pomembnost meritev Šantl in dodal, da kapetan mladinskih reprezentanc Marko Por uporablja rezultate teh meritev kot enega izmed kriterijev izbora v reprezentanco.

V okviru meritev je potekal tudi raziskovalni projekt Covid-19 v katerega so bili vključeni igralci in igralke, ki so bili na rednih letnih meritvah leta 2019 in 2020.

Vir: Tenis Slovenija