Minilo bo 25 let od brutalnega napada na Monico Seleš

Čez mesec dni bo minilo 25 let od zloglasnega napada, ki je šokiral šport. 30. aprila 1993 je takratna številka 1 ženskega tenisa, Monica Seleš, igrala proti Magdaleni Meleevi na turnirju Citizen Cup. Po osvojenem prvem nizu je Selešova v drugem vodila 4:3, nato pa je sledil trenutek, ki je za vedno spremenil svet tenisa.

Gunter Parche, nezaposleni 38-letnik, se je izmuznil varnostnikom in Monico Seleš z 20 centimetrov dolgim nožem zabodel v hrbet.  Parche je kasneje priznal, da je z napadom želel končati rivalstvo med Selešovo in Steffi Graf, saj je bil s slednjo Parche tudi fanatično obseden.

“Spominjam se, da sem se ob premoru brisala z brisačo, hotela sem narediti požirek vode, nato pa sem začutila strašno bolečino,” je napisala Monica Seleš v svoji avtobiografiji z naslovom »Getting a grip«. “Obrnila sem se in zagledala moškega, ki je z dvignjenimi rokami držal nož. Nisem vedela, kaj se dogaja,” je še dodala.

Parcha so varnostniki nemudoma pridržali. Selešova je imela srečo, saj je rezilo zgrešilo pomembne organe in hrbtenico. Kljub »lažji« poškodbi, pa so psihološke travme ostale nezaceljene, kar je vplivalo tudi na njeno kariero. Monica Seleš je bila pri 19 letih na vrhu ženskega tenisa, njeno rivalstvo s Steffi Graf pa je dobivalo epsko širino. V trenutku je bilo vsega konec. Na igrišča se je Selešova vrnila šele čez dve leti. Kljub temu, da je po napadu osvojila še en, skupno 9. grand slam (AO 1996),  in bronasto medaljo na olimpijskih igrah v Sidneyju, se nikoli ni več mogla vrniti na stara pota. Steffi Graf je tako brez prave nasprotnice dobesedno uničila ženski tenis, saj je pometla s konkurenco in osvojila rekordnih 22 grand slamov.

Parche je bil za napad kaznovan le s pogojno kaznijo. Sodnikovo odločitev je za ESPN komentirala Martina Navratilova: “Najbolj me je prizadelo, kako zlahka se je izmazal Parche. Bilo je tako nor in namenoma storjen zločin. Če bi kdo to storil Steffi Graf, da bi lahko zmagala Monica, bi bila kazen veliko hujša.”

Monica Seleš se je upokojila leta 2008. čeprav zadnjih pet let ni odigrala profesionalne tekme.

Na srečo je bilo skozi zgodovino v tenisu podobnih dogodkov zelo malo. Najbolj odmeven trenutek zadnjih let se je zgodil leta 2009 med finalom Odprtega prvenstva Francije, kjer sta igrala Roger Federer in Robin Soderling. Federer je omenjeni finale tudi dobil, pripetljaj pa ga je vseeno prestrašil in nanj za nekaj iger tudi vidno vplival. Tokrat se je na srečo izšlo brez poškodb, razen seveda nezrelega navijača, ki si je roko na srce, to tudi zaslužil.