Madrid izbran za gostitelja Davisovega pokala 2019

Reprezentance se bodo za zmago pomerile v Caji Magici v Madridu. (Foto: Wikipedia)

Reprezentance se bodo za zmago pomerile v Caji Magici v Madridu. (Foto: Wikipedia)

Ne le, da je dokončno sprejeta ideja o spremembi dolgoletnega sistema tekmovanja v Davisovem pokalu, že je jasno tudi to, kje se bo finalni del tekmovanja odvijal. ITF in Kosmos Tennis sta se odločala med Lillom in Madridom, na koncu pa izbrala slednjega. 

Reprezentance se bodo za zmago pomerile v Caji Magici v Madridu. (Foto: Wikipedia)
Reprezentance se bodo za zmago pomerile v Caji Magici v Madridu. (Foto: Wikipedia)

Davisov pokal je bil ustanovljen leta 1900, ko sta se v prvi izvedbi med seboj za naslov pomerili Velika Britanija in Združene države Amerike. 118 let staro tekmovanje bo v letu 2019 doživelo enormno spremembo, saj se bo format tekmovanja popolnoma spremenil. “Tokratni žreb pomeni začetek novega, vznemirljivega poglavja v dolgi zgodovini Davisovega pokala. Skušali smo najti pravo mero med ohranjanjem tradicije in uvajanjem novosti,” je ob prvem koraku nove dobe Davisovega pokala dejal predsednik ITF-ja David Haggerty.

Kako bo tekmovanje potekalo? 

Zaključni turnir bo od 18. do 24. novembra potekal v glavnem mestu Španije, kjer se bo predstavilo 18 najboljših držav na svetu. Mesto na turnirju imajo že zagotovljeno Hrvaška, Francija, Španija, ZDA, Argentina in Velika Britanija, omenjeni šesterici pa se bo pridružilo še 12 reprezentanc, ki si bodo mesto na zaključnem turnirju poizkušale izboriti skozi kvalifikacije. V teh bo 1. in 2. februarja 2019 nastopilo 24 izbranih vrst, vsaka pa bo morala za preboj na zaključni turnir premagati enega samega nasprotnika.

Najboljših 18 se bo razdelilo v 6 enakoštevilčnih skupin, kjer se bo vsaka reprezentanca pomerila z vsako. V četrtfinale se bo uvrstilo vseh 6 zmagovalk skupin ter 2 najboljši drugouvrščeni državi. Zmagovalke četrtfinalnih obračunov se bodo prebile v sobotno polfinale in si s tem že zagotovile tudi mesto na zaključnem turnirju Davisovega pokala 2020, dan kasneje, v nedeljo, pa bo v Madridu le še obračun dveh najboljših, ki se bosta med seboj udarili za naslov.

Kaj sprememba pomeni za Slovenijo?

Spremembe novega sistema Davisovega pokala bodo občutile le tiste najboljše reprezentance, večino tistih, ki nastopajo v 1. ter vse reprezentance iz 2., 3. ali celo 4. evroafriški/ameriški/azijsko-oceanski skupini, pa bodo nadaljevale s tekmovanjem, kakršnega so bile navejene do sedaj. Spomnimo, Slovenija je v letošnji sezoni v napetem boju proti Turčiji iztržila obstanek v 2. evroafriški skupini.

Že uvrščeni na zaključni turnir (18. – 24. november):
– vsi 4 polfinalisti pretekle izvedbe (2018): Hrvaška, Francija, Španija, ZDA.
– 2 povabljenca organizatorjev (WC): Argentina, Velika Britanija.

Kvalifikacijski pari (1. – 2. februar):
Brazilija – Belgija
Uzbekistan – Srbija
Avstralija – Bosna in Hercegovina
Indija – Italija
Nemčija – Madžarska
Švica – Rusija
Kazahstan – kvalifikant evroafriške skupine
Češka – Nizozemska
Kolumbija – Švedska
Avstrija – Čile
Kanada – kvalifikant evroafriške skupine
Kitajska – Japonska