Kostjuk prvi teniški naslov posvetila ukrajinskim borcem

Ukrajinka Marta Kostjuk (Foto: WTA Twitter)

Marta Kostjuk, 52. igralka sveta, je zmagovalka turnirja WTA v Austinu z nagradnim skladom 244.420 evrov. V finalu je ugnala Varvaro Gračevo in prišla do prvega naslova v karieri. Zmago je posvetila ukrajinskim borcem, ki se v domovini prav proti Rusiji borijo za svojo domovino.

Ukrajinka Marta Kostjuk (Foto: WTA Twitter)

Tako za 20-letno Kostjuk kot za dve leti starejšo Gračevo je bil to prvi finale na turnirju WTA.

“Položaj, v katerem sem borila za ta naslov, je bil prav poseben. Zmago bi posvetila vsem vojakom in vsem drugim, ki se borijo in umirajo za Ukrajino,” je po tekmi dejala igralka.

Športnica je še enkrat več poudarila, da je teniški svet premalo odgovoren pri odnosu ruske agresije na Ukrajino. Igralka pravi, da samo lepe besede o zavzemanju za mir niso dovolj.

V nadaljevanju je dodala, da jo je januarja na Odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu izjemno razburil oče srbskega zvezdnika Novaka Đokovića, ki se je tam kazal z rusko zastavo, na kateri je bila slika Vladimirja Putina.

Finale v Austinu je trajal uro in pol. Prvi niz so zaznamovali redni odvzemi servisov. Pri tem je bila Ukrajinka uspešna štirikrat, Rusinja pa trikrat. Tudi v odločilni deveti igri je Gračeva servis izgubila, Kostjuk pa je izkoristila šele tretjo priložnost.

V drugem nizu je vse kazalo na izenačenje, saj je Gračeva vodila s 5:4 in imela servis za zmago. Sledil pa je dokončen preobrat, saj je Ukrajinka Rusinji servis odvzela dvakrat, svojega pa dobila ter prišla do največjega uspeha v karieri.

Austin, WTA (244.420 evrov):
– finale:
Marta Kostjuk (Ukr/8) – Varvara Gračeva (Rus) 6:3, 7:5.

Vir: Tenis Slovenija, STA