Kako nizko je padel Stan Wawrinka!?

Naslednji teden se bosta v prvem krogu ATP turnirja v Eastbourneu srečala Stan Wawrinka in Andy Murray. Oba tenisačica sta zaradi različnih razlogov močno spolzela navzdol po ATP lestvici; predvsem Švicar, ki je trenutno 224. igralec sveta, je zabeležil gromozanski preskok, zaradi katerega ga čaka kar nekaj napornih mesecev. Wawrinka bo zaradi nizkega rankinga v uvodnih krogih dobival težje nasprotnike.

To je tudi prvič od leta 2003, da je Stan zapustil TOP 250. V zadnjih tednih se njegov položaj sicer izboljšuje, a je številka poleg njegovega imena še vedno pretresljiva. Še posebej po tem, ko je bil leta 2014 uvrščen na 3. mesto ATP lestvice. Vsako leto je zmagal po en Grand Slam, nato pa izgubil v finalu Roland Garrosa proti Rafaelu Nadalu v treh nizih. Takrat je bilo zadnjič, da smo ga videli v vrhunski formi. Sledila je poškodba kolena, zaradi katere je moral preskočiti drugi del sezone po zgodnjem porazu v Wimbledonu.

Avgusta je moral prestati dve operaciji kolena, nato pa je začel načrtovati povratek. Tudi ta ni šel po načrtih; na prvih sedmih turnirjih je zmagal zgolj štiri tekme. V Roland Garros je prispel s 190 ATP točkami. Iz lanske sezone je branil 1200 točk, kar je bilo enostavno preveč. Zaradi poraza v prvem krogu OP Francije je izgubil skorajda vse prigarane točke in izpadel iz TOP 250. V podobnem položaju so še Andy Murray, Bernard Tomić in Ernests Gulbis.