Kaja Juvan: “Boljše ekipe si ne bi mogla želeti!”

BJK Cup 1064 221112 MKV 1024x682 - Kaja Juvan: "Boljše ekipe si ne bi mogla želeti!"

Veliko slavje Slovenije. (Foto: Matic Klanšek Velej / Sportida)

Senzacija v Velenju! Slovenija je v polfinalu kvalifikacij za nastop na zaključnem turnirju pokala BJK s 3:1 premagala Kitajsko. Drugi dan je najprej zmagala Kaja Juvan, dvoboja pa je bilo konec po veličastni zmagi Nine Potočnik.

BJK Cup 1064 221112 MKV - Kaja Juvan: "Boljše ekipe si ne bi mogla želeti!"
Veliko slavje Slovenije. (Foto: Matic Klanšek Velej / Sportida)

Najprej sta na igrišče prišli najboljši igralki Kaja Juvan (88. WTA) in Qinwen Zheng (25. WTA). Kitajka je začela izjemno in v četrti igri odvzela servis Juvanovi. Z odličnimi servisi in močnimi udarci je hitro dobila prvi niz s 6:2. “Kot sem dejala, že dolgo nisem igrala na turnirjih. Danes je bila tudi višja intenzivnost dvoboja. Začela je res izjemno. Mogoče sem v prvem nizu izgubila nekaj točk povsem nepotrebno, zato se je vse hitro obrnilo. Igra namreč tako, da ti enostavno ne da dihati,” je o prvem nizu dejala Juvanova.

Juvanova pa je v preteklosti, še posebej to velja za reprezentančni dres, ničkolikokrat pokazala neverjetno borbenost in nepopustljivost. V zelo izenačenem drugem nizu smo gledali izjemen tenis. Kitajka je vodila s 5:4 in 15:30 na servis Juvanove, na koncu pa je odločitev padla v podaljšani igri. Juvanova je povedla s 6:2, Zhengova je nato sicer izenačila, a je Slovenka znova pokazala pogum in izenačila na ena proti ena v nizih. “Rekla sem si, še si tukaj, še si v igri, še se bom borila. Zmorem sem si rekla. Tudi v drugem nizu sem bila na koncu malce nervozna. Imela sem tudi nekaj sreče. Pri 6:6 se je žoga čudno odbila od črte. Ampak včasih je tudi ta potrebna za uspeh,” je o drugem nizu dejala Juvanova, ki je v tretjem povsem prevladovala in Sloveniji prigrala drugo točko.

BJK Cup 0049 221111 MKV - Kaja Juvan: "Boljše ekipe si ne bi mogla želeti!"
Kaja Juvan je Sloveniji priigrala dve točki. (Foto: Matic Klansek Velej / Sportida)

“V tretjem nizu sem se sprostila. Bila sem že tako dolgo na igrišču, da sem začutila ta tekmovalni ritem. Vrnila sem se v igro. Tudi sama ji nisem pustila dihati. Tudi moje odločitve v tretjem nizu so bile zelo dobre. Pri 5:3 sem se odločila, da bom odigrala zelo potrpežljivo in zato na koncu ni bilo nepotrebnih napak. V tretjem nizu sem ves čas držala visoko raven igre. Zadovoljna sem, da mi je uspelo to njeno hitro igro prebiti. To mi daje veliko motivacije za prihodnost. Videla sem, da lahko igram s temi puncami. Vidim, da spadam višje, kot sem trenutno na lestvici. Igranje v Sloveniji pred domačimi navijači je bil velik plus. Omenila pa bi, da smo kot ekipa res povezani. Boljše ekipe si ne bi mogla želeti,“ je dodala Kaja.

Sledil je dvoboj med Nino Potočnik (270. WTA) in Xiyu Wang (50. WTA). Wangova je letos med drugimi premagala Grkinjo Mario Sakkari in Belorusinjo Viktorijo Azarenko, 25-letne Ptujčanke pa tekmica ni prav nič prestrašila. Kot včeraj je začela zelo pogumno in povedla z 2:0. Kitajka je nato izenačila na 2:2, Potočnikove pa to ni zmedlo in kmalu je bilo 5:2. Prvi niz se je nato po 44 minutah končal s 6:3 za Potočnikovo. Tudi v nadaljevanju se je Potočnikova držala navodil kapetana Kraševca in po uri in 32 minutah se je razveselila največje zmage v karieri. “To je moja najslajša zmaga v karieri. Trenutno se niti še ne zavedam pomembnosti te zmage. Lahko samo rečem, da sem vesela. Živčnost se je prikradla ob koncu drugega niza, ko sem začutila, da lahko zmagam. Nisem pokazala najboljše igre, a sem se držala taktike, ki smo jo postavili pred začetkom dvoboja. Taktika je bila, da so žoge čim višje, da so spini čim višji, seveda ob konstantnem menjavanju ritma. Borila sem se za vsako točko in to je bilo ključnega pomena,” je dejala Potočnikova in nato nadaljevala:

“Vzdušje v ekipi je bilo res izjemno. Igranje za Slovenijo je posebna čast. Imaš posebno motivacijo. To velja še toliko bolj, ker smo igrali pred domačimi gledalci. Vesela sem bila vpoklica v reprezentanco, čeprav se borim za kvalifikacije za nastop na OP Avstralije. A reprezentanca je na prvem mestu. Odločitev je bila pravilna, saj smo se uvrstili v nadaljevanje tekmovanja. Zdaj imam dva turnirja. Če se mi bo uspelo uvrstiti v Avstralijo bo to super, drugače pa bomo poizkušali priti na OP Francije,” je bila presrečna Potočnikova.

BJK Cup 0012 221111 MKV - Kaja Juvan: "Boljše ekipe si ne bi mogla želeti!"
Nina Potočnik do zmage kariere. (Foto: Matic Klansek Velej / Sportida)

Od zadovoljstva je sijal tudi kapetan Andrej Kraševec, ki je reprezentanco prevzel leta 2015. “Najprej bi pohvalil Kajo, ki je obrnila položaj v drugem nizu, potem pa izjemno odigrala še tretjega. Nina se je držala navodil. Njena igra Kitajkam ne ustreza, kar smo videli že včeraj. Dihali smo skupaj celoten teden. V ekipi je izjemno vzdušje. Ko sem prevzel reprezentanco je bil glavni cilj priti med najboljše in zdaj smo le še korak oddaljeni od nastopa na zaključnem turnirju. Zahvalil bi se tudi navijačem. Mislim, da je to eno izmed največjih presenečenj v pokalu BJK. Kitajke so bili izrazite favoritinje, ampak smo vseeno verjeli, da jih lahko premagamo. Zato sem govoril, da imamo 51 odstotkov možnosti za zmago. Ker sem iskreno verjel v naš uspeh. Spremljal sem dekleta na treningu in v hotelu in videl sem, da je pred nami posebna zgodba. In vse to se je potem uresničilo. To je nagrada za opravljeno delo. Poplačani smo bili že v Turčiji in zdaj še doma v Velenju,” je bil zadovoljen Kraševec.

Slovenke bodo za naslednje tekmice izvedele že jutri, ko bo žreb 9 parov v Glasgowu. Dvoboj bo na sporedu aprila. V primeru zmage bi Slovenija igrala na zaključnem turnirju pokala BJK.