Kaj se dogaja s Peng Shuai?

Steve Simon, Peng Shuai

Žensko teniško združenje WTA je poudarilo, da je pogoj za morebitno vrnitev turnirjev na Kitajsko razplet škandala okoli kitajske igralke Peng Shuai. “Upamo, da bomo leta 2023 lahko organizirali dogodke na Kitajskem, vendar ne bomo popuščali pri naših osnovnih načelih,” je za nemško tiskovno agencijo dpa o tem dejal šef WTA, Steve Simon.

Steve Simon, Peng Shuai

V začetku novembra bo namreč minilo leto dni, odkar je Peng Shuai na družbenem omrežju Weibo visokega kitajskega politika obtožila spolne zlorabe. Njena objava je bila kmalu zatem izbrisana. Nekdanja številka 1 v dvojicah na svetu je pozneje celo zanikala, da je izrekla obtožbe. Državna cenzura na Kitajskem pa je na kitajskem internetu o tem blokirala kakršno koli razpravo.

Zaradi tega primera se je združenje WTA umaknilo s Kitajske. Tudi moška organizacija ATP minulo sezono ni gostila turnirjev na Kitajskem, a je to opravičila s tamkajšnjimi strogimi koronskimi pravili. “Dobili smo potrditev Kitajske, da je Peng Shuai na varnem in dobro, vendar se osebno z njo nismo srečali,” je še dejal Simon in dodal, da je bil to eden od pogojev. Združenje WTA bo še naprej vztrajalo na pojasnilu, ki ga je že lani zahtevalo od kitajskih organizatorjev, še piše dpa.

Združenje WTA je namreč z omenjeno igralko zahtevalo pogovor na štiri oči, v katerem želi razčistiti vsebino njene lanske objave na kitajskem družbenem omrežju Weibo. Pri združenju WTA so sicer napovedali, da bi se prihodnje leto turnirji lahko vrnili na Kitajsko. Ta naj bi med drugim v Shenzhenu gostila tudi finale sezone najboljše osmerice.

Vir: Tenis Slovenija, STA